U četvrtak, 26. februara 2015. godine, u 19 časova, u Kući kralja Petra Prvog, ustanovi kulture GO Savski venac, biće otvorena samostalna izložba "Apple", Ksenije Kovačević, akademske umetnice iz Subotice. Izložba će za posetioce biti otvorena do 5. marta, svakog dana, osim nedeljom, od 12 do 18 časova. Ulaz slobodan.

 

Kao prateći programi u toku trajanja izložbe, u petak, 27. februara 2015, od 17 do 18 i od 18 do 19h, biće organizovane besplatne likovne radionice na kojima će se umetnica zajedno sa decom baviti temom komunikacije simbolima.

 

 

U svom stvaralaštvu Ksenija Kovačević bavi se problemom neverbalne komunikacije i ukazuje na komlpeksnost društvene situacije u kojoj se komunikacija odvija: interpretacije, kulturno-antropološkog nasleđa, društvenih normi, ali i podsvesnih automatskih reakcija. Umetnica otvoreno prilazi bazičnim pitanjima smisla umetnosti, položaja umetnika u ovom i ovakvom svetu, stalnim izazovom komunikacije u paradoksalnoj situaciji kada je sve komunikacija i kada se čak i prostor intimnog mora indeksovati komunikacionim kodom bez kog svako označavanje gubi smisao. U svom slikarstvu Ksenija koristi brojne likovne citate, ubacuje lajtmotive inspirisane naivnom i primitivnom umetnošću; forma u celini je ekspresivna sa jednostavnim figurama ali neretko bogatom marginalnom dekoracijom, njene teme su ili žanrovski uslovljene ili se pretvaraju u svojevrsan transmedijski refren, poput rečnika neverbalne komunikacije.

 

"Kombinovanje dekorativnih likovnih tipova i savremene društvene poruke/upozorenja Ksenija nastavlja u ciklusu "Apple". Svedeni grafički znak globalno poznatih firmi Ksenija uklapa u jedan lokalni, zavičajni izraz osećanja za lepo stvarajući uslove za ono što Naomi Klajn naziva „unakrsna promocija sinergetskih firmi“, jedan naročiti tip kobrendiranja „globalnog“ i „lokalnog“, čitljivog u raznim/različitim likovnim i kulturnopolitičkim matricama. U novijim svojim radovima, Ksenija ove namere dopunjuje umetanjem „brendiranih“ natpisa, popularnih izjava iz domaćeg filma. Oni, takođe, zauzimaju mesto opšteprihvaćenog koda, reklamnog slogana koji „prodaje stvar“.


Vodeći računa i o svojim ranijim radovima, Ksenija na ovoj izložbi ne zaboravlja da udene najvažnije detalje iz svog dugog i razrađenog ciklusa „Neverbalne komunikacije“. Pomenutom kobrendiranju ona dodaje i scene sporazumevanja rukama unoseći, na taj način, dodatnu vrednost vlastitog umetničkog izraza kao dobronamerne ironične poruke koja „samo što i sama nije postala brend“.


Radna površina slike uredno, geometrijski izdeljena i brižljivo dorađena u detaljima koji počinju i dovršavaju se na površini, čistog i jasnog kolorita, razvijena u celoviti program/sistem i posvećena postepenom, strpljivom rešavanju, pre svega, likovnog problema, čini ovaj ciklus bogatim čak i u slučaju potpunog apstrahovanja teme.


Tradicionalno slikarstvo oslonjeno na narodne motive, njihova prerada u ranijim istorijskim epohama (na primer, secesija) i novije dihotomije tradicionalnog i modernog kao izazov u potrazi za izgubljenim/nikada-do-kraja-konstruisanim identitetom, grubo ocrtavaju najvažnije vrednosti ciklusa "Apple".                                                    
Čedomir Janičić, istoričar umetnosti

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..