U poslednjoj sedmici trajanja nagrađivane izložbe Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II u Narodnom muzeju, ovog četvrtka, 19. februara u 18 časova, održaće se javni razgovor među autorima prelomnih izložbi umetnosti 1990-ih godina u Srbiji. U razgovoru će kao gosti Narodnog muzeja učestvovati Jerko Denegri, Miško Šuvaković i Branislav Dimitrijević.


Njihove kustoske pozicije kao autora izložbi 1990-ih godina, snažno su uticale i na kontekstualizovanje radova i na polarizovanje autorskih pozicija umetnika sa nezavisne umetničke scene u Srbiji 1990-ih. Konkretni delovi tekstova Denegrija, Šuvakovića i Dimitrijevića o radovima nekih od umetnika čiji su radovi zastupljeni na izložbi Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II, biće polazna tačka za poslednji razgovor u okviru postavke te izložbe.

 

Razgovor će imati za cilj da, rekonstruiše modele tumačenja kritičkih pozicija umetnika koji su delovali u „vreme krize“ (Denegri), „u entropijskoj kulturi“ (Šuvaković) u „društvu opasnosti“ (Dimitrijević), kao i teorijske i kustoske artikulacije strategija otpora za njih neprihvatljivim paradigmama koje su tada nametale zvanične institucije kulture i mediji. Moderator razgovora će biti Stevan Vuković.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..