Otvaranje izložbe fotografija „Profile Picture“ umetnika Žarka Aleksića u petak 6.2.2015. godine u 20 časova u Uličnoj galeriji. „Već duže vreme sam zainteresovan za problem identiteta, koji sam tematizovao kroz nekoliko svojih projekata. U savremenom društvu gde Fejsbuk, Tviter i slično postaju nova stvarnost, ove platforme prestavljaju dobar alat za eksperimentisanje i testiranje novih koncepata i strategija za kreiranje ličnog brendinga.

 

Socijalne mreže se zasnivaju na interakciji i komunikaciji među ljudima koji su „s(a)kriveni“ iza svojih profila. Prestavljenje sebe na svom profilu, ipak uključije i deo predstavljanja svoje ličnosti, pa u tom smislu, profil mnogo više otkriva nego što treba da sakrije. Identitet pojedinca stvara se kroz komunikaciju, a u njegovom stvaranju doslovno učestvuju učesnici te komunikacije.


Projekat PROFILE PICTURE je kolekcija digitalnih printova koji nastaju u perodu 2014-2015. godine kao produkt internet performansa, u kome pozivam svoje prijatelje na Fejsbuku (neke uopšte ne poznajem lično) da učestvuju u akciji u kojoj im šaljem moju profilnu fotografiju dajući im mogućnost da urade bilo kakve digitalne manipulacije/intervencije i da mi je pošalju nazad. Jedino ograničenje je da ne menjaju dimenzije fotografije. Ovakav participativni rad mi je omogućio da u projekat uključim ljude različitih profila, kao i različitih starosnih dobi, obrazovanja, interesovanja itd.


Dimenzije svakog pojedinačnog rada su 20x30 cm, a uz svaki rad stajaće i ime autora intervencije, kako bi se mogla napraviti korenspondencija između slike i osobe koja je napravila tu i takvu sliku.“


Žarko Aleksić


Žarko Aleksić je rođen u Knjaževcu 1985.godine. Posle studija filozofije na Filozoskom fakultetu u Beogradu, prelazi u Beč gde upisuje Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Martina Gutmana. Osnivač je UMETNIKA*, neformalne grupe koja se kroz teoriju i praksu bavi ispitivanjem pojmova umetnik i umetnost. Živi i radi u Beču.

<<  Februar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728   

Putopisi, Intervjui..