Predavanje GORAN ĐORĐEVIĆ – ORIGINALI I KOPIJE 1979-1985 sreda, 04. februar 2015. u 13 časova - Prvi sprat Narodnog muzeja u Beogradu. U okviru izložbe PIT MONDRIJAN. SLUČAJ „KOMPOZICIJE II“ predstavljena su i istraživačka ostvarenja Gorana Đorđevića, nastala u dijalogu sa Kompozicijom II .

 

Ove srede, 05. februara u 13 časova u izložbenom prostoru Narodnog muzeja, Goran Đorđević će govoriti zainteresovanim posetiocima o ovim radovima, a i šire, o svom istraživanju originala i kopija, čime se intenzivno bavio od 1979. do 1985. godine. Biće reči o motivima njegovog umetničkog delovanja, o njegovim uverenjima o revolucionarnim potencijalima umetnosti, o kritičkom potencijalu kopije i uverenju da su pravi subjekti na umetničkoj sceni institucije, dok su umetnici samo pseudosubjekti.


Goran Đorđević je bio umetnik, koji je od 70-ih godina aktivno učestvovao na sceni oko Galerije SKC-a. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, uključujući Bienale u Parizu 1975. Od 1985. godine ne nastupa kao umetnik. Danas živi u Njujorku.


Izložba PIT MONDRIJAN. SLUČAJ „KOMPOZICIJE II“ čije su autorke Jelena Dergenc i Simona Ognjanović je od strane Društva istoriačra umetnosti Srbije (DIUS) proglašena najboljom autorskom izložbom u 2014. godini. Predavanje je namenjeno su svim zainteresovanim posetiocima.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..