U četvrtak, 29. januara 2015, u 18h u Kući kralja Petra Prvog biće otvorena dokumentarna izložba "Industrijsko nasleđe Srbije" (1804-1918.), Centra za istraživanje digitalne kulture, autora mr Vladimira Anđelkovića. Izložba će za posetioce biti otvorena do 4. februara 2015, radnim danima i subotom od 12 do 18h. Ulaz slobodan.

 

Izložba je koncipirana kao pregled sačuvane istorijske građe, dizajnerskih rešenja, originalnih fotografija, dokumenta i drugih artefakata koji svedoče o složenim procesima modernizacije društva. U periodu od 1804. do 1918. u Srbiji je podignuto više od dvesta velikih fabrika i otvoreno nekoliko banaka i zadruga koje su pratile razvoj srpske industrije. Uz kratke informativne tekstove kao prilozi na izložbenim panoima nalaze se fotografije, dokumenti, fakture, planovi, portreti vlasnika, ugovori i prepiska nastala tokom poslovanja fabrika... Na izložbi će biti predstavljeni kratkim informativnim tekstovima i odgovarajućim ilustracijama sledeći objekti koji više ne postoje: Topolivnica kod Nebojšine kule, Barutana u Stragarima, Amidžina topolivnica, Tabana za preradu kože u Beogradu, Mala topolivnica na Vračaru, Praviteljstvena čohara u Topčideru, "Knjaževski parni mlin", Pivara Ignjat Bajloni i sinovi, Društvo za istraživanje zlata u reonu Peka, “Prvo srpsko građevinsko društvo", Fabrika duvana u Beogradu, Turbinski mlin Ignjata Bajlonija, Parna pivara Đorđa Vajferta i mnogi drugi. Realizaciju izložbe podržao je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

 

U petak, 30.01.2015, u 18h, biće održan koncert iz ciklusa "Svet flaute" koji Kuća kralja Petra Prvog organizuje u saradnji sa Muzičkom školom "Josip Slavenski". Nastupaju: Mia Brvar, flauta, Valentina Stanojević, flauta, Ana Nikolić, flauta, Milica Jončić, flauta, učenice klase prof. Ljubomira Dimitrijevića, klavirski saradnik prof. Marija Sabljić. Program: Debisi, Hendl, Mocart, Blodek, Žolive, K. S. E. Bah, Ozdijan. Ulaz slobodan.

 

U prilogu šaljem fotografije za ilustraciju izložbe "Industrijsko nasleđe Srbije".

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..