Novu kalendarsku godinu galerija O3ON započinje izložbom beogradskog umetnika mlađe generacije Saše Marjanovića, koji je već znan po svojim izuzetnim radovima i nagradama za likovni izraz koji je koncept Galerije Haos. On izlaže po pozivu i mi smo na ovaj način želeli da ga podržimo u njegovom stvaralačkom poslu.

 

Saša Marjanović je rođen 1976. godine u Majdanpeku. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku, 2004. godine. Na istom fakultetu je magistrirao 2009. godine. Član je ULUS-a. Dobitnik nagrada: Nagrade FLU za najbolji crtež, 2000. i Grand Prix X međunarodnog bijenala umetničke minijature, Gornji Milanovac, 2010. Živi i radi u Beogradu.

 

Ovoga puta predstavlja svoje crteže iz dve serije: SVET DETINJSTVA i IGRAČKE ZA ODRASLE.

 

U svom tekstu, u katalogu za ovu izložbu, Irena Cvetković Marjanović, između ostaloga lepo primećuje: Ako je nešto simbol čistote, to je onda dete, a deca na crtežima Saše Marjanovića više su deca nego što to jesu. U njima se jasno čitaju ljudi, kroz podvojenost i suprotstavljenost onih značenja i vrednosti kojima se deca vode te sadržajem i merilima odraslog sveta. Kroz ovakve odnose vrednosti, naglašena je i sama ozbiljnost pitanja da li je igra samo igra, ili je priprema za svet odraslih − svojevrsna duhovna degradacija? Svojevrsno prljanje? Ili − kako igračke sa police kasnije postaju ubojite mašine?

 

Izložbu Saše Marjanovića će otvoriti u četvrtak, 22. januara u 20 sati – esejista i filmski kritičar Srđan Vučinić.

 

Izložba će biti otvorena do 13. februara.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..