Kulturni centar REX u nedelju, 11. janura 2015. u 20:00 - Pseudo-psihoanalitički postdramski performans: istraživanje Frojda, slomljenog srca i (o)kvirnosti. Psihoanaliza -- diskurs koji se generalno može zasnivati na Frojdovom "Uvodu u psihoanalizu" - oslanja se na dve osnovne ideje: (1) nesvesno koje "dominira" nad svesnim i (2) seksualni užitak, kao jedan od primarnih izvora ljudske motivacije.

 

Prva tačka može biti dovedena u vezu sa trenutnom dominacijom psihoanalize (u odnosu na druge škole psihoterapije) kao diskursa koji preuzima određeni nivo klasne moći u buržoaskom društvu, a druga može da se odnosi na "perverziju" i kvir seksualnost koja po definiciji odstupa od norme. Kada spojimo ova dva slučaja, možemo formirati grupnu psihoanalitičku situaciju koja uključuje kvir osobe (u ovom slučaju članove/ce umetničke grupe 3a3or), ali tako da oni ne govore samo o svojim intimnim problemima, već i o osnovnim pojmovima psihoanalitičkog diskursa i kritici istog, od Fukoa (psihoanaliza je samo još jedan mehanizam socijalne kontrole), preko Deleza i Gatarija (psihoanaliza redukuje polivalentni fluks želje na dinamiku porodičnog trougla i detinjstva) do Popera (to je pseudonauka jer nije "falibilna"). Na taj način psihoanaliza će biti razmatrana iz različitih teorijskih uglova.


Naglasak u ovom izvođenju biće na "novogodišnjoj depresiji" i analizi naših osećanja u vezi sa stanjem na aktivističkoj i nezavisnoj kulturnoj sceni: kako sumiramo rezultate prošle godine i sa kakvim očekivanjima idemo u novu, da li podležemo euforiji i pritisku da se zabavljamo za "najluđu noć" ili nas to čini još depresivnijim, kako su izgledale naše prethodne Nove godine i kako bijemo u ovom konkretnom slučaju bitku sa usamljenošću, izneverenim očekivanjima, životnim promašenostima itd. Kakve su naše političke predikcije, fantazije, snovi, strahovi i otpori vezani za 2015? Šta mislimo da će biti glavne prepreke s kojima ćemo morati da se borimo tokom sledeće godine?


Psihoanalitičkim metodom slobodnih asocijacija ili grupnih asocijacija u ovom konkretnom slučaju možemo stići u svaku tačku naše zajedničke prošlosti i pokušati da radom sećanja pripremimo sebe za kompleksniji pogled ka budućnosti.

 

Ovakvim načinom rada sa što je moguće slobodnijim misaonim tokom, uz molbu svima koji se u performans uključuju da se što manje cenzurišu tokom trajanja performansa pokušavamo da se u grupnoj situaciji rasteretimo od shizo-paranoidnih anksioznosti koje cepaju i razjedaju mogućnost stvaranja šireg teorijsko-aktivističko-kulturno-umetničkog fronta koji treba da stane na put neoliberalnim reformama u društvu, uključujući i kulturu. Ove mere imaju posebno grube efekte na sveopšte uslove života u osiromašenim i umornim zemljama poluperiferije, kao što je Srbija.


Poželjno je da se publika uključi u izvođenje, a s obzirom da ne postoji striktni scenario, svako je izvođenje jedinstveno - nikada se ne ponavlja.


Performans je premijerno izveden u maju 2014. godine na feminističkom pank festivalu "Punkurica" u Budimpešti, zatim u julu na festivalu "Kvir-feministička akcija" u Beču. U septembru je prvi put izveden na domaćem terenu u CZKd-u, u okviru projekta "Studije konteksta" i u novembru u oviru festivala "Na sopstveni pogon" u Bioskopu REX i još jednom u CZKd-u.
3a3or je neformalna grupa umetnika i aktivista iz različitih organizacija, a u postavci performansa "Skinite lica sa vaših maski" čine je: Dušan Maljković (Centar za kvir studije - CKS), Tanja Marković (CKS), Vladimir Opsenica, Saša Kesić, Olja Nikolić Kia (ArteQ) i Biljana Kosmogina (ArteQ).

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..