U sredu, 24. decembra, u 13.00 sati, u Centralnom holu Narodne biblioteke Srbije otvara se izložba Minijatura na zrnu graška, autora dr Dejana Vukićevića. Izložba će predstaviti minijaturna izdanja iz prebogatog fonda Stare, retke i minijaturne knjige srpske nacionalne biblioteke. Prisutnima će se obratiti v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Svetlana Jančić, prof. Mile Grozdanić, Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu i dr Dejan Vukićević, autor izložbe.


Realizaciju izložbe podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.


Zbirka minijaturne knjige Narodne biblioteke Srbije najviše na srpskom pa onda na ruskom, francuskom, slovenačkom, mađarskom, nemačkom i češkom jeziku sadrži beletrističke knjige (Gorski vijenac Petra II Petrovića Njegoša na srpskom i mađarskom, pesme Edgara Alana Poa na francuskom, kratke priče Miroslava Josića Višnjića i dr.), monografske knjige (Komunističke partije Jugoslavije ili ličnosti – pesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina, Šandora Petefija, Hajnriha Hajnea), jezičke rečnike, mali broj teološke literature, nekoliko političkih pamfleta i dr. Iz fonda se posebno izdvajaju dve ultra-mikro-mini nemačke knjige dimenzija 6 h 6 mm i Ratni manifest kralja Franje Josipa I iz 1914. dimenzija 24 h 22 mm.


Knjige iz ovog fonda toliko su male da se ne mogu čitati golim okom. Njihova tradicija stara je koliko i knjiga uopšte, često su služile kako bi se štampari dokazivali, ali su pokazale i svoju praktičnu stranu i funkcionalnost. Marija Antoaneta je, na primer, želela knjigu koja može stati u rukavicu pa je podsticala proizvodnju minijaturnih knjiga.


Tokom trajanja izložbe biće emitovan zanimljiv materijal Radio-televizije Srbije snimljen za emisiju „Beogradsko blago“ Redakcije digitalnog programa (autor Nevena Milić, direktor fotografije Vasko Vasović).

 

Autor izložbe i kataloga: dr Dejan Vukićević
Dizajn postavke i kataloga: Nikola Vukanović

 

Dobro došli u Narodnu biblioteku Srbije!

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..