Beogradski festival fotografije VIZUALIZATOR 2014 biće održan od 12. do 23. decembra 2014. na više lokacija u Beogradu. Festival je multidisciplinarni događaj koji povezuje institucije i pojedince iz različitih sfera kulturnog, obrazovnog i umetničkog delovanja. Festival se sastoji od niza izložbi fotografije, među kojima je i dobitnik Pulicerove nagrade za fotografiju, Edvard Keating nacionalnog konkursa za najbolju fotografiju Press Photo Srbija, kao i drugih izlagača iz zemlje i inostranstva.

 

Ovim povodom Vas pozivamo da budete naš medijski partner i da izveštavate o otvaranju festivala, kao i o svim dešavanjima koje organizujemo. Mi bismo Vam ponudili kompetentne sagovornike o temama i događajima na festivalu, kao i izveštaje sa svih aktivnosti. Kao medijskog partnera promovisali bismo Vas na svim promo materijalima, kao i u katalogu.

 

Specijalni gost festivala je Edward Keating, dobitnik Pulicerove nagrade za fotografiju. Povodom otvaranja festivala planirana je žurka za učesnike iz sfere kulture, umetnosti i medija.

 

Festival ima za cilj promociju fotografske delatnosti, kako u sferi medija, tako i u sferi umetnosti i obrazovanja.

 

PROGRAM:

 

12. decembar

- izložba poljskog autora Marius Kubieles, Ciklus fotografija “Bruno Schulz”, Narodna biblioteka Srbije, 19h.

 

14. decembar     

- radionica “Savremene tendencije u kustoskim praksama”, Dom omladine Beograda, tribinska sala I sprat, 14 do 17h.

 

18. decembar

- tribina Fotografske organizacije Srbije, Tržni centar Zira, 17h.

Sinergijom svih značajnih činilaca na našoj fotografskoj sceni želimo da uspostavimo međusobnu saradnju, formulišemo zajedničke ciljeve i postavimo visoke standarde u profesiji. Takođe i da omogućimo rešavanje problema autorskih prava fotografa, ali i poštovanje etičkih standarda.Na tribini učestvuju učesnici iz zemlje I regiona.

- izložba Edwarda Keatinga,  “ Cities of New Yourk” tržni centar Zira u 19h.

 

19. decembar

- ulična izložba plakata, podzemni prolaz na Terazijama, kod Palate Albanija i na Zelenom vencu, 15h.

 

20. decembar

- tribina “Zumiranje stvarnosti” o medijima i fotografiji, UK Parobrod, 17,30h.

Savremena fotografija pruža medijima potpuno nove mogućnosti i načine da se obrate svojim čitaocima. Mnogi je koriste jer “govori više od hiljadu reči”. Brojni su i izazovi etike u vremenu opšte tabloidizacije i vladavine senzacionalizma. U trci za “ekskluzivnim” fotografijama dolazi do kršenja etičkih normi i banalizacije javnog prost” ora. Da li su tiraži postali važniji od etičkih principa? Kako rešiti problem neprofesionalnog/neodgovornog ophođenja fotografa prema svojoj, ali i društveno važnoj profesiji?

- Izložba makedonskih autora, “Elema Monohromatik” UK Parobrod, 19h

 

21. decembar

- prezentacija knjige Kameradesi “Dirty Season”, UK Vuk Karadžić, 14,30h.
- izložba fotografija ”Prvi svetski rat”, UK Vuk Karadćić, 16h.
- radionica “Zauzmi pozu”, Akademija umetnosti

 

22. decembar

 

– tribina “Katedra u kadru” o profesiji profesora fotografije, UK Palilula, 17h.

Razvoj i promene u savremenoj fotografiji neminovno su uticale i na pristup njenom izučavanju, što su među prvima osetili i profesionalni edukatori, odnosno profesori fotografije. Da li su uspeli da se prilagode i kakva je njihova pozicija danas u Srbiji?

- izložba Foto saveza Srbije, UK Palilula, 19h

 - radionica “Hidro energetske fotografije” ETF

 

23. decembar

 

– tribina “Otvoreno o fotografiji”, Dom omladine, 17h

Fenomen fotografije u sebi skriva jedan medijski paradoks – najmasovniji i najprisutniji je medij, a o njemu se nedovoljno razgovara i javno debatuje. Zbog njenog sveprisustva u svim segmentima ljudskog života uzima se zdravo za gotovo. Prema njoj se zauzima  površan i nekritički stav. Fotografija je prestala da bude pojedinačna i postala je jedno univerzalno telo. Kao da nema početak i kraj. Do te mere je univerzalna da sam pojam fotografija menja značenje.

- izložba Press Photo Srbija, najbolje medijske fotografije, Dom omladine, 19h

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..