Posetioci će od petka 12. decembra u atrijumu Narodnog muzeja, imati priliku da vide dva ostvarenja jednog od najvećih evropskih slikara XVIII veka Đambatiste Tijepola. Inicijativom Ambasade Italije u Beogradu i Vlade Republike Italije, zahvaljujući podsticaju Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, realizovana je izložba koja svedoči o živim kulturnim vezama između dve države.

 

U Narodnom muzeju biće izloženo znamenito dela Anđeo čuvar Đambatiste Tijepola, poslednjeg predstavnika velike tradicije italijanskog fresko slikarstva. Slika Anđeo čuvar (1737) čuva se u Muzeju istorije i umetnosti u Udinama i jedno je od najreprezentativnijih dela koje je tokom prethodnih godina postalo simbol događaja organizovanih povodom manifestacije Dani Tijepola, kao jedan od simbola grada. Sa predstavom anđela koji bdi nad usnulim detetom, delo poseduje sve odlike umetnikovog razvijenog stila: lagani dašak vetra koji pokreće figure, hromatsku svetlost, živost kompozicije i vazdušestost celine.

 

Ovo je ujedno i prilika je da se posetioci Narodnog muzeja podsete ili upoznaju sa Tijepolovom slikom Obučavaenje Bogorodičino (1720-1730) iz kolekcije Narodnog muzeja. Reč je o slici koju je 1891. godine u okviru donacije slika italijanskih umetnika Narodnom muzeju poklonio Bertold Lipaj. Ovo malo platno, po svoj prilici, nastalo kao pripremna skica za konačnu verziju slike, poseduje sve odlike rane faze Tijepolovog slikarstva koje se prepoznaju pre svega u snažnim svetlo-tamnim kontrastima kojima je postignut dramatičan efekat. Umetnik je oko 1726, napustio ovaj način slikanja rasvetlivši značajno svoju paletu, razvijajući stil monumentalnog iluzionističkog slikarstva po kojem je ostao najprepoznatljiviji.

 

Izlaganjem ovih slika naglašava se o važnost vrednovanja kulturnog nasleđa kao sastavnog dela zajedničkog nasleđa i pripadnosti zajedničkoj svetskoj kulturnoj baštini.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..