U Narodnom muzeju u Beogradu otvorena je izložba Pit Mondrijan. Slučaj „Kompozicije II“. Ovog četvrtka, 04. decembra u 18 časova, autorke izložbe Jelena Dergenc i Simona Ognjanović provešće kroz postavku sve zainteresovane posetioce. Biće reči o Kompoziciji II" i radovima umetnika koji su počev od 80-ih godina 20. veka stvarali nadovezujućisvoj umetnički izraz na različite načine na rad Pita Mondrijana.

 

Realizovana pod visokom pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Holandije, a uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije. Ovo je izložba na kojoj će biti moguće upoznati se za živopisnom biografijom slike Kompozicija II, interakcijama, uticajima i značajem koji je ona ima na domaćoj kulturnoj sceni.

 

Pored Kompozicije II posetioci će na izložbi imati priliku da vide radove devetoro domaćih umetnika: Gorana Đorđevića, Nikole Pilipovića, Aleksandra Dimitrijevića, Zorana Naskovskog, Jelice Radovanović, Dejana Anđelkovića, Dobrivoja Krgovića, Mrđana Bajića i Vesa Sovilja, kao i dva neautorizovana projekta. Radovi savremenih umetnika koji nisu sačuvani biće prezentovani fotografskim zapisima i drugim dokumentarnim materijalom. Interesantno je da jedna od umetničkih instalacija koja će biti izložena uključuje i nekoliko izuzetno značajnih dela iz Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..