U utorak, 02. decembra 2014. u 12 časova u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu - Jevanđelista Luka iz Krušedolskog četvorojevanđelja, rad slikara longina iz osme decenije XVI veka. U okviru aktuelne izložbe Lipljan u srednjem veku: Vlasteoska crkva u gradu u Atrijumu Narodnog muzeja, u utorak, 02. decembra u 12 časova u Atrijumu Narodnog muzeja dr Zoran Rakić, docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu održaće predavanje Srpska minijaturea druge polovine XVI veka.


Autorka izložbe je Aleksandra Davidov Temerinski, savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Posetioci imaju mogućnost da kroz postavku saznaju nešto više o Crkvi Vavedenja Bogorodice u Lipljanu i njenom delimično sačuvanom, ali izuzetnom zidnom slikarstvu, koje pokazuje da je srpska vlastela na Kosovu i Metohiji bila zainteresovana i u mogućnosti da sredinom 14. veka obezbedi izvrsne, visoko obrazovane živopisce.


Neposredan povod za organizovanje izložbe bili su nedavno završeni konzervatorski radovi na živopisu koje je uz pokroviteljstvo UNESKO-a izveo Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a koji će takođe biti sumarno predstavljeni.
Izložba će biti otvorena u Atrijumu Narodnog muzeja do nedelje, 07. decembra.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..