U periodu od 29. novembra do 10. decembra 2014. godine, posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu mozaika Snežane Vujnov, pod nazivom R E P E T I C I J A u Galeriji „Stepenište” Centra za likovno obrazovanje „Šumatovačka”. Izložba će biti otvorena 29. novembra u 19 časova.

 

Posle izlaganja na nekoliko godišnjih izložbi, od kojih su najznačajnije Mozaik malog formata VIII, Mozaik malog formata IX, V međunarodna izložba Umetnost u minijaturi, MajdanArt u Majdanpeku, Petrovcu na Mlavi i u Beogradu, kao i izložba VI bijenala mozaika u Beogradu, R E P E T I C I J A predstavlja prvu samostalnu izložbu autorke.

O SNEŽANINIM MOZAICIMA: Jasnoća autorske ideje, težnja ka poetskom doživljaju karaktera i estetike mozaičkih materijala i sigurnost u procesu izvedbe dela najistaknutije su osobine u Snežaninom stvaralačkom radu. Ozbiljna predanost stvaralaštvu i težnja za estetizovanjem onoga što je konstruktivno i funkcionalno u nekom sklopu jednako vodi Snežanine misli i kada se bavi inžinjerskim projektovanjem, kao i kada se bavi likovnom umetnošću i mozaikom. Kao rezultat toga zanimljivog i osobenog spoja nastaju mozaici čiji su svi pojedinačni detalji oblikovani sa naročitim strpljenjem i pažnjom u želji da se celinom dela dosegne naglašen i suptilan poetsko-likovni doživljaj. Nemamo šta dodati ovome osim da u budućnosti Snežani želimo još puno uspešnih i radosnih likovno-stvaralačkih poduhvata.

Aleksandar Pantić, magistar mozaika i ikonografije

Svaki komad kamena, element ugrađen u mozaik, zapravo ima svoje unapred predodređeno mesto. Moja je uloga da to mesto pronađem i da ga, uz što manje intervencija i izmena, stavim tamo gde prirodno pripada. Kamen, isto kao i sva živa bića, ima svoj karakter, narav, svoju životnu priču. Mozaik, kao tehnika kod koje se kamen ručno obrađuje, na način i u meri koju nam on nameće i dopušta, zapravo nam daje mogućnost da vidimo njegovu prirodu i da ga pustimo da ispriča svoju priču. Na meni je da mu ne namećem svoju ideju i formu već da ga pustim da je sam izabere, a na svima nama da imamo dovoljno sluha za ono što nam saopštava.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..