Iroko nagrada je međunarodno priznanje koje se dodeljuje od 2012. godine, stručnjacima iz oblasti muzike, slikarstva, medicne, kao i iz oblasti komunikacije i medija, koji na najbolji mogući način promovišu afrički kontinent. Takođe, ova nagrada dodeljuje se i organizacijama koje su u tekućoj godini dale najveći doprinos razvoju kulturnih i ekonomskih odnosa između Afrike i istočno-evropskih država.

 

Među dobitnicima ove godine nalaze se stručnjaci iz Slovačke, Austrije, Mađarske i Srbije.

 

Narcisa Knežević Šijan, v.d. direktor Muzeja afričke umetnosti, dobitnik je prestižne Iroko nagrade za životno dostignuće. Nagrada je uručena na svečanoj ceremoniji u Budimpešti, 15 novembra 2014.


Iroko je u tradiciji naroda Joruba iz Zapadne Afrike simbol veličine. To je jedna od izrazito karakterističnih i možda najzastupljenijih vrsta drveta u Africi, koje obezbeđuje hladovinu i zaštitu za one kojima je ona potrebna. U mnogim selima postoji ogromno Joruba drvo koje se nalazi u centru naselja, a oko koga se, kroz različite socijalne aktivnosti, kao što su prodaja, odnosno, kupovina hrane i bižuterije, okupljaju stanovnici. Kao simbol velikih i značajnih akcija internacionalna Iroko nagrada može postati podsticaj za uspešnu intergraciju afričkih naroda.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..