Otvaranje u sredu 5. novembra u 19.00  Galerija (traje do 14. novembra) - Kancelarija dokumentarnog veza V. Ramujkić, D. Došljak, A. Kruglanski i vezilje i komentatori iz Štoja, Aradaca, Bitolja i Mostara. „Dokumentarni vez jeste tehnika koju koristimo i usavršavamo za dokumentovanje sve kompleksnijih društvenih procesa i dešavanja jer, usled opšteg ubrzanja načina života, ima sve manje vremena za temeljnu analizu, shvatanje i artikulaciju.

 

Sporost tehnike veza koju primenjujemo u novom kontekstu, otvarajući,veznu kancelariju’ na prometnim javnim mestima, omogućava nam da provedemo duže vremena zajedno, na ulici, stupajući u kontakt sa najrazličitijim ljudima do čijeg mišljenja nam je stalo. Tu će se, u neusiljenoj atmosferi, zajednički promišljati i diskutovati i, bod po bod, beležiti najbitniji detalji i komentari na teme iz lokalne svakodnevice koje spontano nadolaze, malo-pomalo kreirajući jednu kompleksniju i verodostojniju predstavu realnosti koja nas okružuje.


Godinu 2013. i 2014. proveli smo na regionalnoj Turneji dokumentarnog veza praveći pri tom višenedeljne stanice u Štoju (Crna Gora), Aradcu (Srbija), Bitolju (Makedonija) i Mostaru (BiH). Na svakoj od ovih lokacija koje su izabrane zbog neke svoje specifičnosti, kulturnih raznovrsnosti i kompleksnosti ili nedovoljno shvaćenih društvenih tenzija, zajedno sa ljudima koji su nam se priključili tokom procesa, kreirana je po jedna velika tapiserija. Ovom prilikom sve četiri tapiserije biće prvi put zajedno prikazane u galerijskom prostoru, što će ujedno biti prilika da se ispitaju sličnosti, veze, ali i razlike i specifičnosti motiva zabeleženih na ovim lokacijama u regionu.


Dejan Došljak, rođen je 1972. u Beogradu. Studirao je scenski kostim na Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti u Antverpenu, Belgija. Učestvovao je u mnogobrojnim projektima u rasponu od opere do umetničkog performansa. Godine 2013. priključuje se projektu „Dokumentarni vez“ u saradnji sa umetnicima Vahidom Ramujkić i AvivomKruglanskim.
Aviv Kruglanski (Tel Aviv, 1970.) pre svega je i najviše zanatlija. Logiku naučenu pri heklanju primenjuje na svoj rad u polju aktivizma,  lokalnih alternativnih ekonomija i savremene umetnosti. Osnivač je i domar Centra za savremene susedske kulture u Barseloni, u Španiji, gde šije, kuva, hekla, veze i mapira. Sarađuje sa Vahidom Ramujkić (i ponekad sa Dejanom Došljakom) na projektu „Dokumentarni vez“, a sa Vahidom Ramujkić i MošeomRobesom na projektu Mikrokulture: u saradnji sa mikroorganizmima“.


Vahida Ramujkić, rođena je 1973. u Beogradu. Početkom dvehiljaditih živi i radi u Barseloni gde formira kolektiv „Rotor“ koji u tradiciji situacionističkih praksi ispituje nadolazeće urbane i društvene promene na nivou grada. Kao rezultat istraživačkih projekata izdaje publikacije  „Šengen bez muke“, „Dnevnik integracije u Kairu“, „Oluja i povratak kući“.Godine 2008. osniva biblioteku „Istorija u raspravi“ koja sabira udžbenike istorije izdate u raznim vremenskim periodima u zemaljama bivše Jugoslavije u okviru čega organizuje radionice u regionu.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..