Od petka do ponedeljka (7 -10.novembra) - Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, u saradnji sa partnerima Sent – Novi Pazar i Aktivni region – Subotica, Yurom Centar iz Niša pozivaju vas na: Javno predstavljanje rezultata rada polaznika programa „Studije konteksta – Diverzitet diverziteta“ – Plenum Studija konteksta u Beogradu.

 
7-10. 11. 2014.
Centar za kulturnu dekontaminaciju
Birčaninova 21, Beograd

PLENUM STUDIJA KONTEKSTA – DIVERZITET DIVERZITETA - Tokom 2014. godine, projekat Studije konteksta – Diverzitet diverziteta pokrenuo je različite kolektivne i individualne programe u Beogradu, Subotici, Nišu i Novom Pazaru. Sastanci polaznika sa mentorima, gostujućim predavačima, saradnicima, kao i njihova međusobna razmena i saradnja doveli su do različitih formi javnih programa koje su predstavili u svojim gradovima u septembru i oktobru 2014. Na Plenumu Studija konteksta, svi ovi su programi artikulisani u zajednički zaključak jednog eksperimenta i početak novog.

 
PETAK,  7.11. 2014.


17h - Prezentacija: Biopolitike  i rak dojke
koncept: Olja Nikolić Kia                                                           
Rad Biopolotike i rak dojke, sastoji se iz instalacije Eros i tanatos (Marko Matić, Đorđije Milić, Olja Nikolić Kia, Ljiljana Bojanić) instalacije fotografija Prazno mesto (Maruška Beader, Olja Nikolić Kia) i performansa-razgovora sa Maruškom Beader. Ovaj rad propituje bolest kao unutrašnji prostor destrukcije i/ili rasta, suočavanje sa smrću i usamljenošću, sagledavanje sopstvenog života i mogućnost promene na nivou individue.

 
19h  - Performans i video instalacija „Making their place“
Marije Kauzlarić
Ideja za ovaj rad rodila se kada je moja ćerka iz škole donela  Žabicu: papirnatu origami igračkicu za proricanje sudbine. Većina ljudi poznaje ovu lako sklopivu razbribrigu iz školskog dvorišta. Ova žabica imala je osam sakrivenih „proročanstava“  pomoću kojih devojčica koja igra igru može dobiti odgovore u kojima se u budućnosti afirmiše samo uz muškarca, npr:
 
21h - Gospođica Julija – isforisirani igrokaz
tužne slike iz života jedne žene /montažna atrakcija /striberg ruso vs fuko batler
Uloge igraju: Jelena Đulvezan i Mina Milošević; Režija:  Uroš Jovanović
Gospođica Julija važi za najvažnije delo naturalističke drame. Pokretu koji je svoj ideal nalazio u darvinističkim idealima borbe za pozicije u društvu koje su nalik onima koje vode životinje za svoj vlastiti opstanak, proklamoujući „prirodnu selekciju“ kao opravdani proces. U drami njega slikovito možemo videti kroz  Žanovu i Julijinu borbu da spasu vlastiti život.

 
SUBOTA, 8.11.2014.


15h - Razgovor i film o radu polaznika Studija konteksta u Nišu.
Učestvuju: Osman Balić, Turkijan Redžepi, Tamara Simonović, Kastrat Brijani

16h - Filmski susreti Studija konteksta
Projekcija filmova
„Ruke“, režija: Emir Mehović (Novi Pazar)
„Roštilj u prirodi“, režija: Armin Šaljić
„Muzej revolucije“ režija: Olga Nikolić Kia i Vladimir Opsenica (Beograd)
Razgovor o filmovima vodi reditelj Nikola Ležaić.

17h - Pauza za ručak i proba

18h - Predstava „Spavanjem varaju glad“ polaznika Studija konteksta iz Niša
Predstava „Spavanjem varaju glad“ je zajendički program nekoliko radionica u Nišu. Nastala je razvijanjem inicijalnog dramskog projekta „Karta u jednom pravcu“ Jakute Osmanović i KUD ROMA  „ Alija Jašarević“  koju koordinira Dragan Osmanović , koja govori o migracijama i nepodnošljivom položaju Roma. U ovaj projekat su svoje pesme uključili polaznici hip-hop radionica, čime je dobijena zajednička dramska muzička forma. HIP-HOP  radionice održane u Nišu u okviru Studija konteksta predstaviće se u predstavi muzičkim radovima dve grupe polaznika koji su ih pohađali.

 
19h - Olga Simić
Performans “O slobodi nastave”*
*Naziv dat po nazivu govora Viktora Igoa u Ustavotvornoj skupštini iz januara 1850. godine

 

19.30h - Predstavljanje književne radionice u Novom Pazaru

Video prezentacija izložbe fotografija polaznika radionice u Novom Pazaru
Učesnici književnih radionica: Sjenica – Edin Turković, Anida Husović, Alma Zekić; Tutin: Ajtana Dreković, Sabina Dazdarević, Seniha Pepić, Semir Kurtanović, Amela Halilović, Anida Selmanović; Novi Pazar: Amina Ljajić, Birsena Džanković, Selma Hasanović, Haris Jašarević, Avdija Salković i Enisa Avdović. Učesnici radionica  umetničke fotografije, autori: Azra Hamzagić, Emina Zilkić, Aida Camović, Nermina Zilkić, Aiša Šabanović, Irfan Ličina, Senaid Šarenkapić, Ilija Mirković, Ilda Koca, Hana Hadžibegović i Marijana Kulundžić.

 

20h - Izvođenje komada „Čovek koji kaže da i čovek koji kaže ne"

Rezultat radionice „Breht kao metod“ u Novom Pazaru
Glumci : Aladin Škrijelj, Anisa Redžović, Irfan Preljević i Irhad Preljević. Razgovor sa Enesom Halilovićem o radu Studija konteksta u Novom Pazaru i sa Srđanom Veljovićem o izložbi fotografija polaznika u Novom Pazaru

 
NEDELJA, 9.11.2014.


15h - Jelena Paligorić
Performans „Šta sam naučila iz svog detinjstva“ scensko čitanje sa muzikom

 

16h - Pauza za ručak

 

18h - Olga Simić
Performans “O slobodi nastave”*
*Naziv dat po nazivu govora Viktora Igoa u Ustavotvornoj skupštini iz januara 1850. godine
 
18.30h - Otvaranje Izložbe  Vizuelne radionice kreativnog pisanja
Tematska grupa: Pisanje u javnosti: polemika i prevođenje
Razgovor o radu Vizuelne radionice: Atila Širbik (Sirbik Attila), Vanja Subotić, učesnici radionice. Moderator: Saša Ćirić. Biće predstavljena Rаdiоnicа istrаživаnjа svаkоdnеvnih pојаvа u grаdskоm аmbiјеntu: „Magnetni polovi“, projekat umetnice Jelene Marković, iz grupe polaznika iz Beograda, koju je ostvarila u saradnji sa kolegama iz Subotice u julu 2014.
Učesnici radionice: Slaven Dević, Svetlana Jakša, Danijel Bibić i Vladimir Milojković.

 
20h - Dramski prikaz: “PRECTAVA”
Tematska grupa: Breht kao metod polaznika Studija konteksta u Subotici
Učestvuju: Milja Mazarak, Jelena Cvijan, Danijela Pinterić, Stefan Stojković, Milica Golubović, Oliver Blesak
Art podrška: Branislav Filipović.


Prijatelji: Pozorište “Deže Kostolanji”, Art bioskop “Aleksandar Lifka”, Daniela Mamužić, Ana Patarčić, Dragan Đurić
U predstavi korišćeni citati iz knjige Ildike Erdei “Antropologija potrošnje” . „Prectava“ nije predstava. „Prectava“ je dramski prikaz prigušenog bunta prema sistemu, u kojem egzistiramo, a koji je omeđen kriterijumima, standardima, normama i merilima nametnutim, ali i prihvaćenim od strane „većine“.

 
PONEDELJAK, 10.11.2014.


18h - Danilo Prnjat Prezentacija projekta „Otvorena škola ekonomije“
“Otvorena škola ekonomije” je participativni umetnički projekat koji se realizuje u sklopu Studija konteksta, grupe Breht kao metod(mentor Zlatko Paković, inicijator projekta Danilo Prnjat). Projekat podrzumeva pravljenje platforme za istraživački i praktični rad na afirmaciji alternativnih ekonomskih modela koji izlaze iz okvira neoliberalnog ekonomskog sistema.

 
19.30 - Gikovanje za medalju

Razgovor sa Bojanom Đorđevićem i Aleksandrom Konjikušićem o ‘Nikad Robom’ kolektivu – nezavisnom kasetnom izdavaču, promoterskoj udruzi i hometaping organizaciji iz Beograda aktivnoj na alternativnoj muzičkoj sceni tokom druge polovine osamdesetih. Urednik programa : Nenad Vujić / A hogon’s industrial guide.

21h - Grupa Zazor: Skinite lica sa vaših maski (Mišel Fuko)   
Psihoanaliza – diskurs koji baziramo na Frojdovom „Uvodu u psihoanalizu”- počiva na dve osnovne ideje:  (1) nesvesno koje dominira nad svesnim i (2) seks kao osnovni izvor ljudske motivacije. Prva poenta može se dovesti u vezu sa dominacijom psihoanalize (u odnosu na druge škole psihoterapije) kao diskurs koji je preuzeo određeni nivo klasne moći u buržoaskom društvu, dok druga može biti stavljena u relaciju sa „perverzijom” i queer seksualnošću koja remeti normu.

 

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..