25. oktobar od 18 časova u Centru za promociju nauke, Knez Mihailova 5 - Već treću godinu za redom, foto entuzijasti iz Srbije i ove godine učestvovali su u najvećem svetskom foto-konkursu „Viki voli spomenike” (“Wiki Loves Monuments").


Ovaj konkurs, kao i prethodnih godina u našoj zemlji organizovala je nevladina organizacija Vikimedija Srbije, zvanični ogranak svetske Zadužbine Vikimedije, čiji su ciljevi promocija i podrška stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku, isključivo na neprofitan način.

 

Tokom meseca septembra, istovremeno kada i hiljade volontera – učesnika konkursa iz 37 zemalja sveta, učesnici iz Srbije, svoje autorske fotografije domaćih istorijskih lokacija, spomenika i objekata kulturnog nasleđa, slali su pod Creative Commons slobodnom licencom na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu koja predstavlja slobodan repozitorijum sa više od 22 miliona multimedijalnih sadržaja koji se koriste u najvećoj slobodnoj enciklopediji – Vikipediji. Pored toga što je zanimljiv, projekat „Viki voli spomenike” omogućava da se kulturno nasleđe očuva za buduće generacije i da se dokumentuju istorijske znamenitosti naše zemlje. Fotografije prikupljene ovim konkursom mogu postati važan istorijski izvor koji se može slobodno koristiti.


Stručni žiri u kome su bili Ljubiša Tešić, predsednik sekcije umetničke fotografije ULUPUDUS-a, Branislav Strugar, majstor fotografije foto saveza Jugoslavije, član ULUPUDUS-a i Dejan Vukićević, fotograf u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, odabrao je dvadeset najboljih autorskih fotografija, od kojih se prvih deset plasiralo u dalji krug globalnog konkursa na kom će takmičiti sa finalistima ostalih svetskih zemalja učesnica. Na izložbi pobedničkih fotografija koja će biti otvorena 25. oktobra u Beogradu od 18 časova, u saradnji sa Centrom za promociju nauke, u izložbenom prostoru u Knez Mihajlovoj ulici br. 5 (bivša Robna kuća Beograd) zvanično će biti proglašeni dobitnici prva tri mesta i dodeljene nagrade.


Izvršni direktor Vikimedija Srbije, Ivan Nikčević, povodom završetka konkursa izjavio je: „Foto entuzijasti iz Srbije su i ove godine dali izuzetan doprinos takmičenju „Viki voli spomenike” sa 2643 fotografije, na kojima su i one domaćoj javnosti manje poznate lokacije i spomenici, čime je bogato kulturno i istorijsko nasleđe Srbije još više približeno svetu.”


Najbolji podatak koji govori o značaju i veličini ovog takmičenja jeste da je na konkurs na svetskom nivou, kumulativno sa takmičenjima prethodnih godina pristiglo preko milion fotografija.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..