Otvaranje izložbe u utorak, 30. septembra u 20:00 u Galeriji Doma omladine Beograda Izložba je otvorena do subote, 11. oktobra 2014. U okviru međunarodne konferencije "Reprezentacija Holokausta na Balkanu u umetnosti i medijima", u Galeriji Doma omladine Beograda biće postavljena i izložba crteža i slika našeg poznatog akademskog slikara Miloša Bajića, čiji radovi predstavljaju jedinstveni umetnički dokument o uslovima logorskog života.


Miloš Bajić (1915–1995) je 1942. godine uhapšen kao pripadnik Partizanskog pokreta i odveden najpre u Banjički logor, a zatim transportovan u zloglasni Mathauzen. Tamo je, uprkos opasnosti po život, Miloš Bajić pravio skice i crteže koji na snažan način dokumentuju sve užase logorskog života.

Nakon kraja rata završava studije i postaje jedan od najpoznatijih likovnih umetnika Jugoslavije, poznat i kao prvi apstraktni umetnik svoje generacije. Do kraja života proganjale su ga teme i slike iz logorskog života, te se ovi motivi mogu naći i na radovima iz poznijeg perioda.

"Uzbuđenje koje i sada osećamo pred oporim i muškim radovima Miloša Bajića, istinsko je i trajno, kao što su i ove slike trajne baš zato što su istinite." (Slobodan Novaković)

Povodom konferencije “Reperezentacija Holokausta na Balkanu u umetnosti i medijima” Dom omladine Beograda pripremio je i retrospektivu filmova o Holokausta koji su snimljeni tokom Jugoslovenske istorije. Jugoslovenska filmska industrija retko je za teme filmova uzimala Holokaust, iako su ratni filmovi činili veći deo te produkcije. Jedan od razloga svakako je i relativna neistraženost ovog fenomena u kontekstu celokupne ratne istorije. Ipak, tokom godina povremeno su snimani filmovi koji su čak imali i veliki uspeh kod kritike i publike (“Deveti krug” na primer).

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..