Rezidencijalni program Šumatovačke (AIR), osnovan 2012. godine, beleži zapažen doprinos u oblasti međunarodne saradnje kako pojedinaca, tako i ustanova i institucija iz oblasti umetnosti i umetničkog obrazvanja i kulture uopšte. Kroz aktivni boravak u Beogradu, u rezidencijalnom apartmanu u Šumatovačkoj, gostujući autori se upoznaju sa lokalnom zajednicom – profesionalnom i širom, i imaju mogućnost da se predstave kroz različite sadržaje: izložbe, radionice, javne prezentacije, program Café Pedagogija…


Od 21. do 27. jula 2014. godine, AIR Šumatovačke, ugostio je autorke iz Japana:  Junko Suzuki, Kakuko Iši, Mitsuše Ito i Koko Šimomura, sa Musašino univerziteta umetnosti u Tokiju.


Univerzitet Musašino, od svog osnivanja (1929. godine), neguje interdisciplinarni pristup najfinijih stuktura visokog obrazovanja koje istovremeno kreira jedinku društva čije savršenstvo može biti ciljna tačka kako pojedinačnom tako i u razvoju zajednice, jedino ako se kroz kulturu, umetnost i obrazovanje stvore najbolji uslovi za naše postojanje. Univerzitet ne nudi samo visoko obrazovanje, već zastupa stav da je neophodno i da su njegove najrazličitije i najfinije strukture u stalnoj komunikaciji, koja je otvorena i razvija kritičko mišljenje. Pored profesionalne edukacije studenti razvijaju i najfinije karakterne strukture svoje ličnosti, koja je u daljem razvoju usmerena ka karijeri na različitim poljima razvojne umetnosti, sa primarnim fokusom na domen vizuelnih umetnosti i dizajna.


Projekat otvara polje za dugoročnu saradnju Šumatovačke sa Musašino univerzitetom umetnosti u Tokiju, u cilju jačanja profesionalne komunikacije i saradnje umetnika iz Srbije i Japana, kao i razmene iskustva  umetničko - pedagoške prakse kroz realizaciju tribina i radionica.


Kompatibilnost misija ove dve ustanove se ogleda u holističkom i interdisciplinarnom  pristupu i sagledavanju umetničkog obrazovanja  kao poligona za razvoj različitih disciplina ljuskog duha, kao i svest o ulozi kulture i umetnosti u individualnom razvoju svakog člana zajednice i poboljšanju kvaliteta života. To je predložak koji u svom radu prepoznaje i neguje i Šumatovačka koja je osnovana još 1948. godine kao ustanove kulture od značaja, i koja ima važno mesto kako za vizuelne umetnosti i likovnu umetnost, tako i za umetničku pedagogiju na ovim prostorima. Obe ustanove, jedna izpolja kuluture, koja neguje umetničko obrazovanje i druga, iz polja visokog obrazovanja u umetnosti, imaju bogatu tradiciju i iskustvo. To je, složićete se, odličan predložak sa saradnju, ne samo dve ustanove nego i dve zemlje, koje su toliko geografski udaljene, a tako bliske u svojoj delatnosti.


Đinko Suzuki, Kakuko Iši, Koko Šimomura i Micuše Ito, predstavljaju rezultate programa tekstila, izložbom u Kući kralja Petra,  koja nosi naziv MUTEX (Mu - Musašino, tex - tekstil). Radovi ilustruju različite autorske pristupe u obradi tekstila, od tapiserija do instalacija i objekata u prostoru, kroz teme bliske autorkama: meditacije na temu odnosa čoveka i nasleđa – prirodnog i kulturološkog, koja se prožimaju i stvaraju jedinstvenu materijalnu celinu koja odiše, odmerenošću i lakoćom postavke.


Ambijentalna instalacija "Svetleće senke" posvećena spajanju japanskih i srpskih tradicionalnih elemenata nasleđa koja je realizovana kao objekat dobrodošlice, postavljena je na dan otvaranja izložbe  u vrtu Kuće kralja Petra. Instalacija je kolektivni autorski rad umetničko - nastavnog programa Šumatovačke – kostim i savremeno odevanje, koji vodi Boris Čakširan, diplomirani slikar - kostimograf, a načinile su ga zajedno sa predavačem polaznice: Jelena Damnjanović, Neda Milošević, Maša Milenković i Isidora Cvetković. Instalacija je deo projekta šire edukacije u oblasti kostima i odevanja koja se bavi kontekstom kao umetničkom formom, to jest objektom kao intimnim delom subjekta kome se obraća. Objekti koji svetle nastali su od fotografija i grafika srpske i japanske kulture, dok u formi predstavljaju elemente odeće.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..