U okviru "Tesla dana", manifestacije koja se u čast rođendana velikog naučnika održava 10. jula širom Srbije, u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka očekuje vas od 20 sati neobičan multimedijalni projekat "Vidim, dakle (to) postoji" Marice Radojčić. Osim autorke (koja izlaže digitalni ambijent), učestvuju Vladan Jeremić (crtež-instalacija o društvenim konfliktima i interpretacijama Tesle), Nenad Jeremić (softverska instalacija), Miroslav Savić (performans), kao i Aleksandra Jovanić, Selena Savić, Branislav Todorović Klinić (sa po jednim video radom).


Umetnici su se uhvatili u koštac sa teškom temom jer se Teslino delo i život tumače na razne načine. Neki žele da potenciraju ili vide njegovu duhovnost, zanesenjaštvo, osobenost (ali i osobenjaštvo), misticizam, vizionarstvo, viteštvo, kao i njegovu borbu sa surovošću i banalnošću okruženja (kapitalističkog) u kome je proveo vek, a koje ga nije razumelo.

- Neki naučnici Tesli zameraju što nije zapisivao svoje misli, što nije podrobno obrazlagao svoje izume i eksperimente (stoga neki od njegovih najpoznatijih eksperimenata nikad nisu ponovljeni). Rečju, zamera se što mu pristup nije dovoljno naučan. Previše se oslanjao na vizije i mentalne slike koje je jasno video i koje su mu bile dovoljne da prema njima dođe do nekog otkrića, izvede eksperiment, ili nešto konstruiše. Da li je upravo to staromodno i davno zaboravljeno viteštvo dovelo Teslu do siromaštva, što je po kapitalističkim merilima tada a i sada ravno porazu, zapravo razlog što se on danas uzdiže u visine, pa ga poneki gledaju i kao nestvarnu i bajkovitu ličnost, a neki crkveni velikodostojnici žele da mu nametnu čak i svetački oreol? - objašnjava autorka projekta Marica Radojčić.

Na ova i mnoga druga pitanja pokušavaju da odgovore umetnici svojim radovima inspirisanim Teslom i društvenom proizvodnjom Tesle. Većina učesnika u Projektu bave se Teslom duže vreme, a Marica Radojčić je do sada organizovala nekoliko velikih međunarodnih projekta posvećenih Tesli („Osvetliću tamnu stranu Meseca“ 2006, „Eho“ 2010).

Dan nakon obeležavanja Teslinog rođendana širom Srbije, daćemo još jedan pogled na velikog naučnika kroz tribinu „Eko pionir - Nikola Tesla i vrednosti održivog razvoja“. Na tribini će neki od najboljih poznavaoca Teslinog nasleđa razgovarati sa prisutnima o ostavštini Nikole Tesle i njegovog dela kao inspiraciji za novu ekološku paradigmu i kulturnu matricu.

Manifestaciju "Tesla dan" organizuje Klaster puteva kulture koji udružuje preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta. Tesla dan su podržali Grad Beograd, Elektroprivreda Srbije, kompanije Schneider Electric, ENEL PS, Trizma, Doncafe, Ernst&Young, ITAcademy, a prijatelji projekta su Infostud i Centar za promociju nauke.

Projekat postavljanja kulturno turističke rute Putevima Tesle započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, a podržali su ga Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Sektor za turizam Ministarstva finansija i privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja i Ministarstvo energetike.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..