U utorak, 3. juna 2014. godine, u 19:30, u Kući Kralja Petra I, ustanovi kulture čiji je osnivač GO Savski venac, biće otvorena izložba “Odnosi”, Gale Čaki, mlade akademske slikarke koja za sobom ima zavidnu umetničku karijeru. Izložbu će otvoriti prof. dr Irina Subotić, istoričar umetnosti. Izložba “Odnosi”, Gale Čaki u Kući Kralja Petra, Vase Pelagića 40, Beograd, biće otvorena za posetioce do 12. juna 2014, svakog dana od 14 do 20 časova. Ulaz slobodan.


Relalizaciju izložbe pomogli: MEX productions i Art Komuna.

Izložba “Odnosi” predstavlja deo doktorskog umetničkog projekta Gale Čaki. Kuća kralja Petra I biće pretvorena u prostorno-ambijentalnu instalaciju mlade slikarke Gale Čaki, kao vid najave doktorske izložbe. Unutrašnjost instalacije se sastoji iz prostornog rasporeda višeznačenjski odvojenih celina, tačnije ona je raščlanjena na tri značenjska sloja/ prostora kuće. Uz pomoć tehnologije 3D mapiranja, Gala omogućava posmatraču da zađe u okom nevidljivi prostor likovnog dela. Prostor javljanja Galinog likovnog dela jeste horizont, kao mesto igre pojmova: početak, priroda, čovek, intersubjektivnost i svet. Taj prostor predstavlja paradigmu sveta.  Umetnica veruje u verovatnoću da će se nakon dugog vremena svet likovnog dela pokazati kao paradigma realnog sveta, te će uslediti njegova postavljenost kao jedinog, pravog i istinskog sveta. Iako granice sveta ostaju nedostupne mišljenju, budući da možemo imati pojam, ali ne i predstavu, nova mogućnost koja se otvara pred umetnošću jeste da tematizuje ono mislivo, a nikad vidiljivo.
Težnja Gale Čaki za prikazivanjem nečeg što je više od nas samih, zapravo predstavlja njeno neprihvatanje sveta kao postavljenog. Zamišljeni odnosi između Gale i ljudi koji fizički ne egzistiraju na ovom svetu, jeste njena potreba da stalno izmišlja sopstvenu stvarnost. Gala ne može da objasni zašto i na koji način se to dešava, potrebna joj je pomoć publike da bi došla do tog zaključka.

Gala Čaki rođena je 1987. godine u Zrenjaninu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na departmanu likovnih umetnosti, grupa za slikanje, 2010. godine. Godine 2011. stekla je diplomu master studija na departmanu likovnih umetnosti, grupa za slikanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 2013. godine student je doktorskih umetničkih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na brojim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Danska, Nemačka, Holandija, Belgija, Italija, Portugal, Rusija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Kanada). Član je ULUV-a. Živi i radi u Novom Sadu.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..