Izložba MOMENTI PRIRODE traje do subote, 07. juna 2014. u  Glavnom holu Doma omladine Beograda. Dok problemi sa kojima se susrećemo sve više zaokupljaju pažnju javnosti, u svetu nauke sve više se aktuelizuju pitanja zaštite i očuvanja živog sveta. Savremeni čovek svesno ili nesvesno kroz progresivan rast urbanih i industrijskih područja, nizom svojih aktivnosti u velikoj meri ugrožava život mnogih bića na plavoj Planeti.

 

Smanjuje se životni prostor mnogim biljnim i životinjskim vrstama, ali i ljudskoj populaciji, o čemu savremen čovek često i nije svestan. O mnogo čemu, najčešće odlučuju samo momenti.

 

Kakve će boje biti planeta Zemlja možda će odlučiti čovek. Danas su za prirodu mnogi zainteresovani samo iz komercijalnih razloga, bez obzira što najnovija istraživanja pokazuju da je sve manje autohtonih, izvornih biljnih ili životinjskih vrsta koje tiho nestaju zbog nepažnje čoveka. Veze između živih bića, živih bića i podloge na kojoj žive, kao i veze davno izumrlih stvorenja - fosila i kamena, iz vremena kad još čovek nije postojao, oduvek su privlačile pažnju istraživača i umetnika. Od nastanka čoveka, kamenu su pripisivana različita svojstva, a mnogi momenti prirode iz daleke prošlosti, pre mnogo miliona ili milijardi godina, ostali su zabeleženi samo u kamenu, što će biti neki od motiva prikazanih na izložbi «MOMENTI PRIRODE»

 

Kako žive neka mala stvorenja, dok čovek nemilosrdno zagađuje i uništava prirodu i menja izgled čitavih predela. Promene se tako brzo odigravaju da su mnoge vrste nestale, a priroda ne može sama da se oporavi. Da li će i oni nestati jednog dana sa lica Zemlje? Kako su izgledala bića koja su nestala zbog promena u prirodi kada čovek nije ni postojao, prikazaće se na izložbi «MOMENTI PRIRODE». Biće izloženi predmeti iz davnih okamenjenih svetova koji su postojali na našoj planeti. Neki od njih će prvi put biti izlagani na ovoj izložbi (okamenjeni korali, školjke, puževi i dr.)

 

Izložba MOMENTI PRIRODE je ekološkog i interaktivnog karaktera, kako bi posetioci upoznavanjem sa brojnim sitnim bićima koja ne primećujemo u svojoj svakodnevnici došli do saznanja o lepoti prirode, njenom bogatstvu i potrebi da se sačuva. Cilj izložbe je da posetioci shvate ekološki smisao i značaj očuvanja životne sredine, kako za njegov istorijski razvoj, prirodne pojave i zakonitosti koje je priroda sama regulisala. Fotografije predivnih bića i drugih predmeta iz prirode priređene samo za ovu izložbu, kod posetilaca će razviti ljubav prema prirodi i osećanje dužnosti da je čuvaju i zaštite.

Izložba MOMENTI PRIRODE je kratka, sasvim realna priča o svetu biljaka i insekata koji žive svugde oko nas i uglavnom su omraženi i potcenjeni organizmi. Ta sićušna mala stvorenja, od kojih su mnogi veoma korisni i vode za nas skoro neprimetan način života, su najrasprostranjenija grupa životinja. Ovom izložbom autori žele da prikažu detalje iz prirode i na taj način ih učine bližim i razumljivijim. Tragajući za trenucima koji prikazuju njihove uzajmane odnose, autori prikazuju i druge motive koji su tom prilikom zabeleženi na terenima Srbije.

 

Savremeni svet veliku pažnju poklanja očuvanju i zaštiti životne sredine. Tim povodom u svetu se sprovode brojne ekološke kampanje i manifestacije. U tom cilju, u susret Svetskom danu zaštite životne sredine, Prirodnjački muzej i Farmacetsko-fizioterapeutska škola na uvid javnosti predstavljaju izložbu MOMENTI PRIRODE autora Dr Marka Nestorovića i Mr Gordane Jovanović.

 

Autori: Dr Marko Nestorović i Mr Gordana Jovanović


Saradnici: Mr farm. spec. Smiljana Solarov, učenici sekcije za zaštitu životne sredine Farmaceutsko-fizioterapeutske škole, Dragana Đurić

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..