Galerija Haos nastavlja međunarodnu saradnju i u utorak, 13. maja u 20 časova, priređuje omaž jednom od najpoznatijih i najcenjenijih slikara iz regiona, slovenačkom slikaru Zoranu Mušiču postavkom izložbe i promocijom filma. Tim povodom organizujemo konferenciju za štampu i razgovor sa istoričarkom umetnosti iz Ljubljane, gospođom Živom Škodlar Vujić i autorima filma o Mušiču, - u ponedeljak, 12. maja u 12 sati.

 

Radovi koji će biti predstavljeni na izložbi su pozajmljeni iz Galerije Viskonti iz Ljubljane i u vlasništvu su bračnog para Vujić, zatim iz MSU iz Beograda i iz dve privatne adrese iz Beograda (Ivana Simeunović Ćelić i Milan Stašević).

 

Izložbu  će otvoriti u utorak, 13. maja u 20 sati gospođa Živa Škodlar Vujić koja u svom tekstu, između ostaloga, kaže: "Možemo utvrditi, da je u nekim fazama, posebno u ranom, dalmatinskom ciklusu, pa i u ciklusu Nismo poslednji, Mušičeva izražajnost i snaga ispovesti upravo u grafici još izraženija i na neki način neposrednija. Budući da je bio precizan crtač, a možda i zbog napornosti  i te složenosti, grafički jezik bio mu je vrlo blizak, kao virtuozna vežba na zahtevnom instrumentu. Iskušao se u svim plemenitim crno-belim tehnikama i tehnikama u boji: bakrorezu, akvatinti, suvoj igli i litografiji. Njegovom karakteru očito je jako odgovarala usredsređenost na grafičku tablu i intimnost manjeg formata; ostvario je, naime, izniman grafički opus, umetnički jedan od najzanimljivijih i najvažnijih u likovnosti poslednjih razdoblja. Značenje njegovih dela još raste i njegova je likovna baština ne samo obimom, već i snagom likovne poruke izuzetno važan deo kulturnog mozaika Evrope i u našem veku".

 

Film o Mušiču će biti prikazan na otvaranju izložbe, ali  i ponovo -  u četvrtak, 15. maja u 18 sati u Galeriji Haos. Tom prilikom će biti upriličen i razgovor sa rediteljem Željkom Senečićem. Inače, film će ove jeseni biti prikazan na venecijanskoj Mostri u okviru dokumentarnih ostvarenja. Beograd ima priliku da ga vidi pre Venecije.

 

Zoran Antonio Mušić je rođen 1909. godine u Bukovici kod Gorice (Italija). Diplomirao je 1935. na  Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu. Nakon studija boravi u Španiji godinu dana i potom otkriva Dalmaciju i živi na Korčuli. Vraća se u Goricu, po prvi put odlazi u Veneciju i izlaže u Trstu.

 

Od 1944. do 1945. je bio u zloglasnom koncentracijskom logoru Dahau. Ovo strašno iskustvo duboko obeležava njegovu ličnost i stvaralaštvo.  Godine 1970. počinje sa poznatim ciklusom slika, crteža i grafika Nismo poslednji kroz koji izražava potresne doživljaje i strahote koncentracijskog logora.

 

Za života učestvovao je na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama, od kojih su najznačajnije izložbe u Trstu (1940), Zagrebu (1941),  Bazelu (1964, kada je po prvi put predstavio crteže nastale u logoru), Bijenale u Veneciji (1948, 1956. i 1960), na Međunarodnom bijenalu grafike u Ljubljani (1957) i u Modernoj galeriji u Ljubljani (1960), zatim u Muzeju moderne umetnosti u Parizu (1972), u Fondaciji Gverini Stampalja (Querini  Stampaglia)  u Veneciji (1974), Darmštatu (1977), Bazelu (1977. i 1980), Londonu, Salcburgu, Milanu  i Galeriji Akademije u Veneciji (1980),  Muzeju Korer (Museo Correr) u Veneciji (1984), u Centru Žorž Pompidu  u Parizu (1988), retrospektiva u Gran Paleu u Parizu (1995) kao i u palati Atems u Gorici  (2003) i  Cankarjevu domu u Ljubljani (2005).

 

Prva posmrtna retrospektivna izložba je predstavljena 2008. godine, u Barseloni.

 

Zoran Mušič je dobitnik značajnih nagrada: nagrade Premio Parigi (1951), nagrade za grafiku  Venecijanskog bijenala (1956), nagrade Međunarodnog grafičkog bijenala u Ljubljani (1957), UNESCO nagrade Venecijanskog bijenala (1960) i  Jakopičeve nagrade (1979).

 

Od 1981. godine je član Slovenačke akademije nauka i umetnosti, a odlikovan je sa dva najveća francuska ordena (Commandeur des Arts et des Lettre i Legijom časti) i za života mu je priređena velika retrospektiva u Gran Paleu koju su otvorili predsednici Miteran i Kučan.

 

Zoran Mušič je preminuo 2005. godine u Veneciji.

 

Na postavci u Haosu će biti predstavljeno oko osamdeset radova – crteža, grafika i dva ulja, a izložba će biti otvorena do 06. juna 2014.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..