Novi ciklus predavanja “Istorija primenjene umetnosti – arheologija svakodnevnog života“ počinje u utorak 25. marta u 19h u Klubu Magistrala Doma kulture Studentski grad. Ciklus predavanja će se baviti istorijom primenjene umetnosti kroz različite epohe, od praistorije i ranih ljudskih zajednica, preko antičkih kultura do srednjeg veka. Osvetliće se izvorna značenja predmeta i fenomena materijalne kulture koji nas okružuju, a koja su često drugačija od onoga što se podrazumeva. Predavanja će držati Marko Aleksić, magistar arheologije i magistar studija kulture.

 

Prvo predavanje biće na temu Lovac u pejzažu: postanak umetnosti.


Nova naučna otkrića poslednjih godina omogućila su konačnu rekonstrukciju nastanka kulturne svesti kod čoveka. Mapiranje kolonizacije homo sapijensa, otkrića najstarije umetnosti modernog čoveka, kao i rekonstrukcija gena Neandertalca koja su prošla gotovo nezapaženo u domaćoj javnosti, objašnjavaju kako je čovek počeo da menja svoju okolinu i svoju stvarnost. Ona pružaju odgovore na ključna pitanja: kako funkcionišu mehanizmi kojima umetnost utiče na pojedinca, kojim sredstvima se to ostvaruje i koja je izvorna uloga kulture u društvu? Na predavanju će biti demonstrirane vizuelne i zvučne rekonstrikcije najstarije umetnosti, pećinsko slikarstvo koje je 15.000 godina starije od Laska i Altamire, kao i druge rekonstrukcije najstarije umetnosti.

 

Marko Aleksić, magistar arheologije i magistar studija kulture. Autor je članaka iz istorijskih nauka i kulturologije u domaćim i stranim naučnim časopisima, kao i stručne monografije iz oblasti arheologije. Držao je predavanja i cikluse predavanja na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu i Filozofskom fakultetu u Kosovoskoj Mitrovici o temama iz kulturne baštine i arheologije, a od 2009. je redovni predavač u istraživačkoj stanici Petnica (programi Petnica Interrnational i Arheologija). U Narodnom muzeju u Beogradu je stekao stručno zvanje kustosa, a zvanje istraživač saradnik na Arheološkom institutu SANU.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..