SterijaBesedom reditelja Nikite Milivojevića i nastupom Ateljea 212 s mjuziklom "Kosa", u režiji Kokana Mladenovića, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu otvoreno 55. Sterijino pozorje. Sterijino pozorje će trajati do 4. juna, do kada će biti izvedeno 17 predstava, uz bogat prateći program.

Obraćajući se mnogobrojnoj publici, u kojoj su bili i ministar kulture Nebojša Bradić, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, Milivojević je rekao da prvi put otvara jedan festival i naglasio da mu je drago što je to baš Sterijino pozorje, jer je svoj pozorišni rad počeo baš u Novom Sadu.

Istakavši da se u mnogim sličnim situacijama, razgovorima o pozorištu, ali i o kulturi uopšte, "primećuje uglavnom neko nezadovoljstvo i priliccno loše raspoloženje", on je kazao da je ovo prilika u kojoj bi trebalo da proba da bude više "optimista", iako to zvuči pomalo naivno.

"Ali da nismo naivni, zar bismo se uopšte bavili pozorištem?", zapitao je Milivojević i dodao da bi ovaj festival najbolje bilo otvoriti s nekoliko rečenica Ive Andrića jer, kako je rekao, "u svemu oko sebe pronalazim neku njegovu misao".

Podsećajući na reči velikog pisca da "nezadovoljni sobom i prilikama u svojoj zemlji, mi često hvalimo druge zemlje i narode, stvaramo od njih nedostižne uzore" i "pri tom i preterujemo...", Milivojević je istakao da bi te Andrićeve misli mogle, između redova, da budu i priča o pozorištu.

"Ovde smo, mislim, da bismo bili malo srećniji", rekao je poznati reditelj i u prepunoj sali "Jovan Đorđevich" otvorio Sterijino pozorje, jedan od najznačajnijih regionalnih pozorišnih festivala.

Nakon svečanog otvaranja festivala na programu je kao prva predstava izvedena "Kosa" beogradskog Ateljea 212 u režiji Kokana Mladenovića.

Drugog dana 55. Sterijinog pozorja 27. maja će biti izvedene dve predstave pozorišta iz Mađarske i Rumunije, obe u okviru međunarodne selekcije "Drugovi".

U Fitnes centru "Ister" nastupiće mađarsko pozorište "Koma end ALKA.T kompanis" iz Budimpešte, s potresnom dramom "Fedra fitnes", autora i reditelja Ištvana Tašnadija.

To je tragična priča o neuzvraćenoj ljubavi, kleveti i ljubomori, koja u konceptu pisca i reditelja mlađe generacije Tašnadija biva smeštena u pravi fitnes centar, gde su i glumci i publika sukobljeni s potpuno nepozorišnim okruženjem, koje bi trebalo da simbolizuje večnu ljudsku težnju za mladošću i snagom.

Na vrlo duhovit, ali i potresan, naćin autor je uspeo da, uz pomoć sjajnog glumačkog ansambla koji predvodi Ester Čakanji, spoji nespojivo i napravi veoma hrabru predstavu koju je publika na mnogim evropskim festivalima zavolela.

Na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta će "Jorik studio" iz Trgu-Mureša i "Dram akum" iz Bukurešta odigrati predstavu "20 kroz 20" autorke Đianine Karbunariju, koja je i rediteljka tog dela.

Predstava govori o relativno nepoznatom događaju u rumunskom gradu Trgu-Murešu, naseljenom pretežno mađarskim življem, u kojem su u martu 1990. godine izbili međuetnički sukobi Rumuna i Mađara, poznati kao "Crni mart".

Na obema stranama bilo je žrtava i povređenih, a nikad nije data zvanična verzija uzroka sukoba, koji se dogodio u vreme rasula i interegnuma posle pada režima Nikolaea Čaušeskua.
<<  Januar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..