Od 29. maja 2013. na Maloj sceni Madlenianuma premijerno gostuje kabare HALO BEOGRAD po tekstu Mome Kapora, priredila: Rada Đuričin; Igraju: Rada Đuričin, Vladimir Racković, Vladimir Cvejić. Kabare “Halo Beograd” je omaž Momi Kaporu čiji su mnogobrojni darovi postali zaštitni znak Beograda, grada koji je na njegovim slikama, crtežima i knjigama poprimio obrise velegrada, jedinstvene metropole na svetu.

 

Scenario za ovu predstavu sačinila je Rada Đuričin od tekstova iz Kaporovih knjiga “ 011” i “Sto nedelja blokade” i muzike, delova iz poznatih pesama. To je iskrena izjava ljubavi Beogradu, pokušaj da se otkrije večita tajna beogradskog duha, magija njegove privlačnosti.

Ali Beograd, kako Kapor kaže, kao metafora i način življenja, se razotkriva u nekom vicu, u urođenoj ležernosti sa kojom se primaju i pobede i porazi. Beograd je SVUDA, gde je jedinica za merenje stila – ŠARM!

 

Momo Kapor i Rada Đuričin družili su se od studentskih dana i uspešno su sarađivali. Rada je neke od Kaporovih tekstova adaptirala za scensko izvođenje. Bile su to rado gledane predstave 011 i KRAJ VIKENDA u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u kojima je ova vrsna glumica igrala sa Mišom Janketićem. Pored toga igrala je u KABAREU EMBARGO u Ateljeu 212, pa u TV seriji KABARE 011 i TV seriji MALI OGLASI. Ove predstave su doživele brojna izvođenja i u zemlji i u mnogim gradovima Evrope i Amerike, a serije su imale više repriza na televiziji.

 

MOMO KAPOR - Beogradski slikar i pisac Momo Kapor došao je sa 9 godina iz Sarajeva, gde je rođen, u Beograd, postavši jedan od protagosnista beogradske pripovedačke škole. Po obrazovanju akademski slikar, završio je beogradsku Likovnu akademiju u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića; u književni život glavnog grada ušao je početkom šesdesetih godina prošlog veka i od tada je objavio više od 40 knjiga od kojih su mnoge bile na bestseler listama, a neke od njih se još uvek nalaze na njima. Prevođen je na mnoge svetske jezike. Od ostalih beogradskih pisaca razlikuje se i po tome što je sam ilustrovao svoje knjige, negujući poseban lirski crtački stil. Bio je dugogodišnji novinar – kolumnista vodećih beogradskih listova. Njegov opus upotpunjuje dvadesetak izvedenih radio, tv i pozorišnih drama kao i nekoliko filmskih scenarija. Po njegovim knjigama snimljeno je nekoliko igranih filmova, a i sam je bio scenarista mnogih filmskih I televizijskih projekata. Svoje slike je izlagao retko, nekoliko puta u Njujorku, Bostonu i Karakasu, u Ženevi, Frankfurtu, Briselu, Parizu, Udinama, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i na Mećavniku. Bio je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

 

RADA ĐURIČIN – rođena u Vršcu, započela je glumačku karijeru ulogom Ane Frank u Narodnom pozorištu, pre više od pet decenija. Ostvarila je veliki broj uloga na beogradskim scenama, radiju, TV i filmu, gostovala u zemlji i inostranstvu i dobila mnoga priznanja. Većinu uloga odigrala je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu pojavljujući se u delima Šoa, Vajlda, Dostojevskog, Šekspira, Fejdoa, Ostrovskog, Gorkog, Aleksandra Popovića, Mome Kapora… Rada Đuričin pripada glumicama koje su i same inicirale i stvarale pozorišne predstave i TV projekte vezane za teme koje su je zaokupljale: POHVALA LUDOSTI E. Roterdamskog, STRAH OD LETENJA E. Jong, OPORUKE DESANKE MAKSIMOVIĆ, DRAGI MOJ PETROVIĆU M. Danojlića, TRUN U OKU S. Plat, GOSPOĐA KOLONTAJ A. Plejel…Objavila je knjigu TAJNA CRNE RUKE – DNEVNIK JEDNE GLUMICE. Igra u beogradskim predstavama: BUBA U UHU, VELIKA DRAMA, TRI SESTRE, JASMIN NA STRAMPUTICI i ČOVEK ČOVEKU.

 

VLADIMIR RACKOVIĆ – gitarista, kompozitor i muzički producent. Kao dugogodišnji muzički urednik obrazovnog programa Radio Beograda višestruko je nagrađivan u domenu stvaranja najslušanijih i najpopularnijih obrazovnih emisija na lokalnom i saveznom (JRT i SCG) nivou. Nekadašnji je dugogodišnji član orkestra Pozorišta na Terazijama. Poslednjih deceniju i po tvorac je, umetnički rukovodilac i muzički producent “The Belgrade Dixieland Orchestra”, jedinog orkestra ove vrste na prostoru čitavog Balkana, koji je postao poseban kulturološki represent Beograda.

VLADIMIR CVEJIĆ – glumac i roditelj. U periodu 1989/1996, stalni je član glumačkog ansambla pozorišta “Sterija” iz Vršca, a potom je u angažmanu pozorišta “Zoran Radmilović” u Zaječaru. Nastupao je i na scenama Ateljea 212, KPGT, Zvezdara teatra, Beogradskog dramskog, Boška Buhe… Dobio je više priznanja, među kojima i nagradu za glumačku bravuru “Zoranov brk”, na Festivalu u Zaječaru. Na funkciji direktora Akademskog pozorišta bio je od 2004. do 2012. godine. Predstave koje je režirao osvojile su preko 80 nagrada na domaćim i stranim festivalima.

 

Reprize: 29. maj i 15. jun, Mala scena Opere i teatra Madlenianum, početak u 20 časova.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..