Palcica_radObaveštavamo vas da će u okviru ovogodišnjeg 19. Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji se održava u Subotici od 20. do 26. maja 2012. deca i odrasli imati priliku da kroz niz plesnih, pozorišnih i lutkarskih radionica upoznaju tehnike i poetska načela nekih od trenutno najprestižnijih svetskih pozorišnih umetnika.

Dve dečje radionice vodiće koosnivači ugledne kanadske trupe Sun.Ergos, A Company of Theatre and Dance – Robert Greenwood i Dana Michael Luebke, savremeni umetnici sa više od pola veka rada u pozorištu.

Radionicu za decu „Visual Arts“ vodiće Robert Greenwood 21, 22. i 24. maja od 15 do 17 časova na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Deca će imati priliku da rade na velikim formatima kako bi što bolje razumela način izrade kompozicija, vektorskih crteža i portreta uljanim bojama. Greenwood je studirao umetnost, slikanje, istoriju i skulpturu na Dartmouth Koledžu, a glumu, režiju i dizajn na Yale School of Drama. Vodio je dva glumačko-rediteljska programa na University of Oklahoma i University of Calgary. Jedan je od osnivača i umetnički direktor Sun.Ergos, A Company of Theatre and Dance (osnovane 1977. godine).

Plesna radionica za decu koju će voditi Dana Michael Luebke biće održana 21, 22. i 24. maja od 15 do 17 časova na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Dana je veliki poznavalac modernog baleta i savremenog plesa, obučavan u Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Škotskoj i SAD-u, kao i u kanadskoj Banff School. Do sada je odigrao više od 200 uloga u u predstavama, a preko 45 godina se bavi pozorišnom umetnošću. Pored bogate koreografske karijere,  Dana je i nastavnik Brain-Gym® a, za svoj prevod programa ove organizacije na hrvatski nagrađen je priznanjem za izuzetan doprinos od strane Educational Kinesiology Foundation. Počasni je građanin Županije Šibenik (Hrvatska) za svoj humanitarni rad sa izbeglicama u vreme rata na Balkanu 1991-1995. godine. Tokom radionice, Dana će polaznicima preneti baletske i veštine modernog plesa, kao i program Brain Gym sa ciljem da polaznici prošire i razviju svoje veštine i shvatanje plesa.

Lutkarska radionica za decu „Papirna čudovišta“ koju će voditi Ljubica Suturović i Arsen Ćosić, biće održana 23. maja od 15 do 17 časova, na Otvorenom univerzitetu u Subotici. U pitanju je kreativna lutkarska radionica na kojoj će polaznici naučiti tehnike izrade jednostavnih pozorišnih lutaka – zevalica, tzv. mapet lutaka od "party" materijala, tj. papirne galanterije koja se koristi za žurke.
Ljubica Suturović i Arsen Ćosić su kreatori lutaka iz Subotice, a Ljubica je inače likovni saradnik u Predškolskoj ustanovi "Naša radost" u Subotici,dok je Arsen animator kulturnih aktivnosti u istoj ustanovi.

Radionicu „Poetika lutaka i predmeta“ vodiće čileanski pozorišni umetnik David Zuazola 24. maja, od 11 do 13 časova u Otvorenom univerzitetu u Subotici.

David Zuazola, glumac, muzičar i lutkar dolazi iz Čilea gde je studirao pozorišnu umetnost i audiovizuelnu komunikaciju. U Barseloni je otpočeo svoju lutkarsku karijeru i to u okviru trupe Jordi Bertrana u kojoj je radio i kao glumac i muzičar. Zuazola je do sada obišao niz prestižnih festivala – u Kini, Bugarskoj, Meksiku i Brazilu, a na 19. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici dolazi sa predstavom „Prljavo krilo“ u kojoj potpisuje kreaciju lutaka, režiju i celokupnu izvedbu.

Zuazolina tehnika se uglavnom sastoji od kreativnog iskorišćavanja otpada kako bi se napravile lutke, tako da će u okviru ove radionice, polaznici biti upoznati sa tehnikom izrade lutaka od otpada i lako dostupnog materijala, ali i sa poetikom Zuazole – odnosom prema lutkarstvu, inspiracijom za izradu lutaka kao i timskim radom na polju lutkarstva. 

U okviru Majske škole lutkarstva, u utorak, 22. maja, u Narodnom pozorištu – scena Jadran, sa početkom u 20 časova, biće održana radionica na temu „Virtuelno lutkarstvo – budućnost ili modni hir?“ na koju će govoriti Robert Waltl iz Slovenije.
Radionica će biti u formi prezentacije, tj. izvođenja virtuelne lutkarske predstave "Palčica" i razgovora nakon toga. “Palčica“ je prva virtuelna lutkarska predstava koju je režirao i u kojoj nastupa Robert Waltl, osnivač i umetnički direktor Mini teatra iz Ljubljane. Premijerno je izvedena 2003. godine u Ljubljani (Cankarjev dom). Predstava je podržana od strane Ministarstva kulture Republike Slovenije.

U pitanju je kombinacija kompjuterske i lutkarske predstave u virtuelnom okruženju. Likovi iz bajki pojavljuju se na ekranu i usmeravani animatorom i publikom pokušavaju da spasu glavnu heroinu – Palčicu iz jedne od bajki Danca Hansa Kristijana Andersena.
Radionica se održava u okviru projekta Puppet Nomad Academy 3 koji vodi Mini teatar iz Ljubljane i sufinansira Evropska komisija - program Kultura 2007-2013.

Majska škola lutkarstva započeta je u vidu susreta evropskih lutkarskih škola u okviru 17. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, 2010. godine, sa ciljem da se doprinese redovnoj razmeni iskustava i novina među akademijama u procesu usavršavanja metodike obučavanja stručnjaka za rad u pozorištima lutaka. Imajući, međutim, u vidu činjenicu da se u Srbiji lutkarstvo ne izučava ni na jednoj visokoškolskoj ustanovi a da je ponuda drugih vidova edukacije u ovoj oblasti slaba i nezadovoljavajuća, u okviru Majske škole lutkarstva naši pozorišni umetnici, studenti i svi zainteresovani za lutkarsko pozorište imaju priliku da se sretnu sa svetskim umetnicima i upoznaju sa najaktuelnijim tokovima na ovom umetničkom polju.

U okviru takmičarskog programa devetnaestog Međunarodnog festivala pozorišta za decu biće prikazane 23 predstave iz 15 zemalja (Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Čile, Egipat, Francuska, Hrvatska, Mađarska, Italija, Makedonija, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Španija i Velika Britanija).

Što se tiče uzrasta publike kojoj su ovogodišnje predstave namenjene, to su uglavnom deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, mada postoji nekoliko predstava koje su namenje već i deci od dve godine, kao i onih koje su predviđene prvenstveno za zreliju publiku (srednjoškolce i starije).

Predstave će se igrati na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“i Pozorište "Deže Kostolanji") od 21. do 25. maja. Kreiranje repertoara zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.


Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:

1. Grand Prix za najbolju predstavu u celini
2. Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opcionalno)
3. Nagradu za najbolju režiju
4. Nagradu za najbolju scenografiju
5. Nagradu za najbolju originalnu muziku
6. Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
7. Nagrade za glumačko majstorstvo (5 ravnopravnih nagrada)

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri u sledećem sastavu:  Jevgenij Ibragimov, reditelj iz Rusije, profesor Edvard Majaron, spec., reditelj, lutkar, pedagog i violončelista iz Slovenije, Oleg Žugžda, reditelj iz Belorusije, akademik dr Luko Paljetak, književnik i prevodilac iz Hrvatske i Igor Bojović, dramski pisac iz Srbije.

Pored takmičarskog i programa predstavljanja poljskog lutkarstva, kao i radionica, Festival će obuhvatiti i brojne prateće programe: 4. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, Festival na turneji, reprizu Festivala u Mađarskoj, izložbe, filmski program, programe na otvorenom,izdavaštvo i promocije knjiga.

Uskoro možete očekivati više informacija o ovogodišnjem festivalu.


Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.


***

Međunarodni festival pozorišta za decu je zvanično manifestacija od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Sredstva za održavanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu, kao manifestacije od nacionalnog značaja, obezbeđuju Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Grad Subotica, dok značajnu podršku pružaju ambasade i strani kulturni centri. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica (www.openunsubotica.rs).


www.lutfestsubotica.net

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..