tennessee_williams_with_cakU okviru projekta TENESI VILIJAMS - 100 GODINA POSLE kojim se obeležava stogodišnjica rođenja ovog velikog američkog dramskog pisca, u utorak 20.12. u 20h, kao glavni događaj projekta, održava se premijera predstave STAKLENA MENAŽERIJA.



Scena Velike sale Doma omladine Beograda

O predstavi :

"Staklena menažerija" je prva uspešna drama Tenesi Vilijamsa. Danas je vidimo u jednom novom izdanju, koje pokušava ne da je aktuelizuje, već da je ogoli do srži i vidi šta je to što tako živo kuca u njoj. Ova drama je ljubavna, porodična, psihološka, poetska, socijalna i mnogo više od toga. Ona govori o usamljenim ljudima koji žele da osmisle svoje živote i da opstanu. Udaja, posao, putovanje, novac, prošlost – sve su to iluzije koje ih održavaju u životu ali ih istovremeno od njega udaljavaju - udaljavaju ih od susreta sa drugim bićem, koje je jedino živo.

Vilijams kaže u predgovoru ove drame da u pozorištu želi da vidi Istinu, a ne fotografsku kopiju stvarnosti. Tako i ova predstava traga za istinom. A ona je uvek drugačija, uvek živa i neuhvatljiva. Možda je to i odgovor na često postavljano pitanje – zašto je taj i taj komad danas aktuelan.

Režija: Ana Konstantinović
Dramaturg i muzički saradnik: Ana Đorđević
Scenografija i kostim: Kaća Todović Krković

Tom - Željko Maksimović
Amanda - Zinaida Dedakin
Lora - Katarina Dimitrijević
Džim - Miljan Prljeta


Projekat TENESI VILIJAMS - 100 GODINA POSLE, započet je 2. decembra otvaranjem izložbe TENESI VILIJAMS U SRPSKOM POZORIŠTU u biblioteci Američki kutak u Domu omladine Beograda. Izložba obuhvata fotografije, plakate i programe predstava koje su po delima Tenesi Vilijamsa izvođene u pozorištima širom Srbije u periodu od 1952. do 2009. godine. Izložba traje do 31. decembra i nakon Beograda gostovaće u bibliotekama Američkog kutka u drugim gradovima Srbije. Nakon otvaranja izložbe, 8. decembra, održana je tribina u Biblioteci Grada Beograda o stvaralaštvu Tenesi Vilijamsa na kojoj su, u punoj sali Rimske dvorane, učestvovali teatrolog Jovan Ćirilov, rediteljka Ivana Vujić, glumica Danica Ristovski i istoričarka umetnosti Simona Čupić, a moderator je bio anglicista Uroš Tomić. U Američkom kutku su takođe u toku i projekcije filmova prema Vilijamsovim delima, među kojima su veliki holivudski hitovi "Tramvaj zvani želja" i "Mačka na usijanom limenom krovu". Filmovi će se takođe prikazivati u drugim gradovima Srbije, kao i predstava "Staklena menažerija" koja će gostovati u Nišu i Novom Sadu. 

TENESI VILIJAMS - 100 GODINA POSLE finansijski je podržan od strane Ambasade Sjedinjenih američkih država u Beogradu i realizuje se u saradnji sa Američkim kutkom, Domom omladine Beograda, Muzejem pozorišne umetnosti Srbije i Bibliotekom Grada Beograda, a izvršni producent je  organizacija Eho Animato.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..