Danas je povodom predstojeće sezone Opere i teatra Madlenianum u Hotelu Zepter održana konferencija za medije na kojoj su buduće projekte predstavili: Andreja Rackov, umetnički direktor Opere i baleta, koji je najavio obnovu koncerta-predstave Svetlosti pozornice, sa kojim će biti otvorena sezona 22. septembra u 19.30 časova. U ovom projektu, koji je premijerno izveden 2020. godine, debituje Vasa Stajkić, bariton, koji je govorio o svojim predstavama u Madlenianumu, operetama Vesela udovica i Pariski život. Stajkić će imati još jedan debi ove sezone, pojaviće se kao Bobine u Pariskom životu, tako da će biti jedan od retkih pevača koji će pevati dve potpuno različite uloge u istoj predstavi.

Rackov je pomenuo i obnovu brodvejskog mjuzikla Poslednjih 5 godina, koji će svoju premijernu obnovu imati 27. oktobra, a pored dosadašnjih pevača i neki novi mladi ljudi će se oprobati u ovom muzički i scenski veoma složenom brodvejskom hitu. Za kraj najavio je premijeru mjuzikla Company,  za koji je Madlenianum nedavno dobio licencu i koga režira Nebojša Bradić.

Dramski sektor ove sezone priprema dve premijere i jednu obnovu, o čemu je pričala direktorka Drame Ana Radivojević Zdravković.

Komedija Godišnjica, čija nas premijera očekuje 18. oktobra je savremeni američki komad o nesnalaženjima u braku i svim izazovima koji on nosi. Kako je rekla glavna glumica komada Vanja Milačić, komad na prvi pogled izgleda sladak, ali veoma je gorak zbog ključnih životnih činjenica koje razotkriva. Njen lik Mimsi je nepokolebljiva u svojoj ljubavi. Kako kaže reditelj komada, Petar Jovanović, koji se veoma pohvalno izrazio o saradnji sa Madlenianumum, ovo je sve samo ne romantična komedija, jer iako će publika uživati u zabavnoj igri glavnih aktera, koje pored Vanje tumače glumci: Ljubinka Klarić, Stefan Budndalo, Srđan Karanović, Tamara Aleksić I Ljubomir Bulajić, predstava otkriva naše zablude o braku i partnerskim odnosima.

Ana Radivojević je pomenula povratak velike predstave na Veliku scenu Madlenianuma, sagu o društvenom mulju iz pera Emila Zole i u dramatizaciji Spasoja. Ž Milovanovića - Nanu. Predstava koja nije imala prilike da se dovoljno izigra zbog pandemije, upravo je rediteljka predstave Ivana Vujić istakla važnost negovanja komada i neki normalan rast predstave od premijere do dugovečnog igranja. Ivana je mnoge predstave režirala na scenama Madlenianuma, a najdugovečnija dramska predstava Madlenianuma je drama Frida Kalo, sa kojom je upravo Vanja Milačić započela saradnju sa našom kućom, je još uvek na repertoaru Male scene. Srećni smo da se Vanja Milačić oprobala i u našim muzičkim predstavama, a ona je i jedna od pripadnika velikog ansambla drame Nana, koja se premijerno obnavlja 1. decembra. Ivana Vujić će u drugoj polovini sezone režirati i dramu Tenesi Vilijamsa Staklena menažerija na Maloj sceni, čija se premijera očekuje 30. marta. Ivana je istakla da se u ovoj godini obeležava 40 godina od smrti ovog velikog dramskog pisca, „američkog Čehova” kako ga je ona nazvala.

Na kraju konferencije prisutnim novinarima se obratio Nebojša Bradić sa eksluzivnom vešću da je Madlenianum dobio licencu za mjuzikl Company, čuvenog Stivena Sondhajma, i to samo dve godine posle njegovog rivajva na Brodveju.  Ovaj netipični mjuziklu spada u podvrstu „koncept mjuzikla", dakle onih koji nemaju klasičnu radnju, već su usmereni na određeni problem i omogućavaju publici da se simultano fokusira na različite karaktere i radnje. Radnja se vrti oko momka koji u svojoj 35, na dan rođendana shvata da je singl, dok su njegovi prijatelji u srećnim brakovima. Da li je baš tako saznaće publika Madlenianuma 9. marta 2024. kada je planirana premijera.

foto: Zoran-Škrbić

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..