DAH Teatar, nakon uspešno realizovanog festivala „Umetnost i ljudska prava“ koji je prvi festival te vrste u Srbiji,  nastavlja sa svojim aktivnostima i pokušava da odgovori na izazove korona pandemije. Suočeni sa nemogućnošću regularnog izvođenja predstava, kreirali smo projekat koji nas ipak povezuje sa publikom posredstvom audiovizuelnih i digitalnih medija. Projekat Preobražaj teatra ka novoj budućnosti se sastoji od niza akcija koje prilagođavaju rad teatra tokom perioda pandemije u 2020. aodini, a uključuje digitalnu video kampanju, besplatan petodnevni vebinar i seriju onlajn razgovora sa domaćim i stranim umetnicima.

U okviru digitalne video kampanje, DAH Teatar predstaviće 24 kratka videa bazirana na svojim predstavama koje se bave temama kao što su multikulturalna tolerancija (Ne/Vidljivi grad), revolucija i njene “zagonetke” (Zagonetka revolucije), te predstava za mlade (Za tvoje dobro). Da napomenem da je predstava “Za tvoje dobro”, koja govori o kršenju dečijih prava, premijerno izvedena u okviru našeg festivala, a proistekla je iz EU projekta Rights4Kids program Kreativna Evropa u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Italijie, Grčke i Češke. Deo predstave je emitovan na onlajn festivalu koji se održao 20. novembra povodom Svetskog dana dečijih prava.

Projekat uključuje i besplatni petodnevni vebinar (onlajn radionice) Odigraj svoje pravo. Umetnice DAH Teatra vodiće ovaj onlajn trening sa ciljem da predstave kreativne mogućnosti umetnosti u artikulisanju sopstvenih potreba i građanskog angažovanja. Prijave su otvorene na ovom linku >>.

Projekat obuhvata i program Povezivanja - seriju onlajn razgovora sa domaćim i stranim umetnicima, kreiran za širu publiku i otvoren za sve, ovaj ciklus razgovora ima za cilj da održi međunarodne i nacionalne veze umetnika i da publici predstavi čitav niz umetničkih aktivnosti koje se u svom radu bave ljudskim/građanskim pravima.

Projekat je podržan od strane Međunarodnog fonda za pomoć nemačkog saveznog Ministarstva spoljnih poslova i Goethe Instituta i drugih partnera.

Video kampanja - ovde

U vreme kada su teatri zatvoreni, kada su restriktivne mere u punoj snazi, DAH Teatar ipak pronalazi načine da se odupre gušenju umetničke reči i nastoji da radi i stvara uprkos svemu.  Između septembra i decembra – festivala, premijere “Za tvoje dobro” i snimanja za projekat DAH Teatar je stigao i da se preseli u nove kancelarije na novu adresu Bulevar despota Stefana 53, Beograd.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..