U emisiji u subotu 30. maja u 19 časova na youtube kanalu Bitef teatra će učestvovati Dragana Alfirević (Slovenija), radnica u kulturi na polju izvođačkih umetnosti, Biljana Tanurovska Kjulavkovski (Makedonija), menadžerka, selektorka i aktivistkinja u kulturi i Sonja Pregrad (Hrvatska), plesna autorka, izvođačica i pedagoškinja. U ovim razgovorima gosti odgovaraju na pitanja vezana za trenutnu situaciju u sferi plesa, performansa ali i šire, na polju kulture i umetnosti. Razmatraće se i moguće perspektive, u kom pravcu možemo ili bi trebalo da se krećemo, i koji su mehanizmi borbe za bolje uslove rada umetnika na nezavisnoj pozorišnoj sceni. Takođe, sagovornici će pokušati da detektuju šta je to novo uzbudljivo, bitefovsko na evropskoj pozorišnoj sceni.

Ovi razgovori emituju se na youtube kanalu Bitef teatra jednom nedeljno u formi jednosatne emisije, u kojoj učestvuje tri umetnika ili teoretičara koji žive i rade u Srbiji, Berlinu, Zagrebu, Štokholmu, Amsterdamu, Ljubljani…

Razgovori će gledaocima biti dostupni i nakon prvog emitovanja, i biće sačuvani u arhivi Bitef teatra, kao važno svedočanstvo o jednom specifičnom društvenom periodu i okolnostima koje su donele velika iskušenja umetnicima u njihovom radu i stvaralaštvu.

Dragana Alfirević, radnica u kulturi na polju izvođačkih umetnosti, rođena je u Beogradu 1978. godine, studirala je Istoriju umetnosti na Filozofskom faklutetu u Beogradu, a nakon toga specijalizirala na program BODY UNLIMITED na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ko-osnivačica je Balkan Dance Network i Nomad Dance Academy, platformi za plesnu komunikaciju, edukaciju i umetničku razmenu. Takođe je ko-ordinatorka programa NDA Slovenija. Ko-osnivačica je Stanice, servisa za savremenu igru u Beogradu i koselektorka CoFesivala u Ljubljani. Od 2010. godne ko-ordinatorka je programa Nomad Dance Academy u Soveniji. Aktivna je na mnogim međunarodnim projektima, poput Dance On Pass On Dream On, Life Long Burning, Imaginary School...  Autorкa je brojnih performansa, kratkih koreografija i koreografиja za pozorišne predstave. Predaje, piše, selektuje i producira umetničke projekte.
Član je organizacije Managing Board of Slovene Association of Contemporary Dance. Dobitnik je nagrade Ksenija Hribar za producentski rad u 2019. godini.

Biljana Tanurovska Kjulavkovski, menadžerka, selektorka i aktivistkinja u kulturi, ko-osnivačica je organizacija Lokmotiva, Nomad Dance Academy (NDA) i Kino Kultura (KK), prostora za razvoj savremnih izvođačkih praksi u Skoplju. Bavi se istraživanjem različitih institucionalnih modela, pravima radnika u kulturi, self-management-om i kulturnim politikama na polju plesa i izvođačkih umetnosti. Gostujući je predavač na različitim studijskim programima, piše i izdaje publikacije koje se bave kulturnom politikom, kulturnim menadžmentom i kuratorstvom.

Sonja Pregrad, plesna autorka, izvođačica i pedagoškinja, magistrirala je Solo/Dance/Authorship na Universitaet der Kunste u Berlinu. Ko-organizatorka je, zajedno sa Anom Kreitmeyer, SIlviom Marchig i Ivom Nerinom Sibilom, kolektiva koji vodi program Antisezona, u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Zagrebu. Od 2007. godine je, sa Zrinkom Šimičić, ko-osnicačica i organizatorka nagrađivanog festivala IMPROSPEKCIJE. Od 2011. do 2019. sa Plesnim Centrom TALA vodi međunarodni projekt - interaktivni plesni časopis TASK. Sa Marinom Petković Liker vodi umetničku organizaciju za otvaranje novih polja pozorišne komunikacije Četveroruka.

Sonja se bavi (i)materijalnošću plesa i koreografijom odnosa. U njenom radu ples je uvek mišljen kao kontekstualizovani i relacijski gest. Autorka je brojnih radova prezentovanih i nagrađivanih na festivalima i u pozorištima u Hrvatskoj i inostranstvu.  Kao izvođačica radi sa Meg Stuart, Borisom Charmatzom, Isabelle Schad, Sanjom Iveković, Irmom Omerzo i drugima. Predaje na SMASH/ROAR programima u Berlinu, zatim na Akademiji likovnih umetnosti, na Odseku za animirani film i nove medije i na Akademiji dramskih umetnosti, na Odseku za ples, u Zagrebu.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..