Ovogodišnji P(h)antomfest je završen nastupom američkog pantomimičara, Roberta Posta, u subotu uveče, pred prepunom salom Doma vojske. On je predstavom "Postovo komično pozorište" i originalnom fuzijom pantomime, plesa, teatra pokreta i glume oduševio sve prisutne. Postova komedija, kao univerzalni jezik u svakoj kulturi, izazvala je salve smeha, oduševljenja i aplauza da bi na kraju bio ispraćen ovacijama. Bilo je predivno videti kako različiti Postovi likovi i karakteri izazivaju istu reakciju kod Vranjanaca bez obzira na godine, kako se deca i njihovi stariji sugrađani smeju i raduju na isti način što pokazuje da je smeh na izvorni način preko potreban i lekovit u današnje vreme. Dan ranije, Post je u punoj sali Američkog kutka pri Javnoj biblioteci "Bora Stanković" održao prezentaciju-diskusiju na temu "Post(ovi) sa puta" gde je pričao o svojoj karijeri i putovanjima, umetnosti i pokretima da bi na kraju svi prisutni naučili i grupno izveli Postov pokret “šala koji se vijori oko vrata na vetru”.

“Svi mi iz organizacije festivala veoma smo srećni sto smo naš festival organizovali po sedmi put. Svake godine se trudimo da našoj publici predstavimo nešto novo što do sada nisu imali prilike da vide. Tako je bilo i ove godine počev od toga da pantomimu po prvi put gledamo zimi do neverovatnog raspona scenskog izraza koji se ovde godine kretao od klasične pantomime do moderne komedije i eksperimentalnog programa "Pantomima izlazi na ulicu". Naša misija da kroz umetnost radimo na rušenju barijera i brisanju razlika među ljudima se nastavlja. Puna sala Doma vojske za sve programe festivala govori nam da smo na pravom putu”, izjavio je Nebojša Novković, direktor P(h)antomfesta.

Članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje pojačani svojim prijateljima pred punom salom Doma vojske prvog festivalskog dana, 7. decembra, imali su premijeru svoje predstave "Odluke". Kroz šest pantomimskih etida pokazali su težinu donošenja odluka, pravih ili pogrešnih, i njihov uticaj na donosioca i njegovu okolinu. Ma koliko današnji svet bio prepun maski one na kraju moraju pasti i pokazati pravu suštinu stvari. Ove godine po prvi put na sceni zajedno su igrali gluvi i nagluvi i čujući glumci, pa je na taj način festival postigao svoju suštinu - potpuno brisanje razlika među ljudima kroz umetnost, u ovom slučaju između gluvih i čujućih ljudi. Publika nije mogla da u predstavi prepozna ko je ko, što je uostalom i potpuno nebitno jer su svi oni zajedno i svako od njih ponaosob podjednako dobro mimikom lica i pokretom tela ispričali univerzalnu ljudsku priču i za to dobili gromoglasan aplauz od publike za svoju umetnost koja se sedmu godinu zaredom nadgrađuje i evoluira.

Mladi bugarski pantomimičar Filip Dončev je u petak uveče klasičnom pantomimom prikazao u svojoj predstavi "Krug života" jedan ljudski život i sve uspone i padove običnog čoveka u njemu. Glavni motiv je nada: nada u bolje sutra, nada u ostvarenje pojedinih želja i snova i na na kraju nada u pobedu nad smrću i nada u besmrtnost gde se krug završava i počinje bezvremeni kontinuum čovekove borbe za pronalaženjem svog mesta u ovom svetu. Na tragu najboljih iskustava i tehnika izvođača koji su stvarali istoriju svetske klasične pantomime, mladi Filip je vranjsku publiku naterao da se zapita čime ih je ispratio u kišovitu noć, a zauzvrat je dobio odličnu reakciju publike koja je netremice pratila svaki njegov pokret.

Dugogodišnji prijatelj festivala Meto Janakievski je u prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih i ispred njih u okviru programa "Pantomima izlazi na ulicu" održao drugog festivalskog dana, 8. decembra, eksperimentalni program "Čajanka kod prijatelja". Vranjanci su imali priliku da popiju čaj sa pantomimičarom, vide prostorije organizacije gluvih i upoznaju se sa njenim članovima i tako steknu nove prijatelje. U veselom druženju pio se čaj, pravi i pantomimičarski, igrao se šah, a činjenica da je u obližnjoj osnovnoj školi u subotu bio radni dan na prostoru ispred prostorija udruženja napravila je pravi praznik smeha, radosti i pantomime.

Sedmi Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest održao se u Vranju 7. i 8. decembra u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

                            

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..