Segment predstojećih 47. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije (Beograd, 29. novembar - 1. decembar) biće posvećen renomiranom Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, koji će se predstaviti izložbom „Festival u fokusu“ i promocijom svojih izdanja. „Festival u fokusu“ je retrospektivna izložba koja obuhvata izbor od 60 fotografija nastalih tokom protekla dvadeset i tri Festivala i koja, samim tim, predstavlja svojevrsni prikaz i pregled njegovog razvoja od skromnih početaka sredinom devedesetih godina prošlog veka do danas kada Festival važi za jedan od najznačajnijih festivala pozorišta za decu i pozorišta lutaka u Evropi i jedan od najvećih te vrste u svetu.

Autori izložbe su Slobodan Marković (direktor Festivala) i Olivera Mudrinić (izvršna direktorka), a autori fotografija: Augustin Juriga, Biljana Vučković, Nino Tumbas, Dejan Vuković (za izložbu su korišćene fotografije iz arhive Festivala). Izložbu je priredio Augustin Juriga, istaknuti fotograf iz Subotice, a radi se o zajedničkom projektu Otvorenog univerziteta Subotica (izvršnog producenta Međunarodnog festivala pozorišta za decu) i Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada.

Izložba će biti otvorena u utorak, 29. novembra, u 19.30h u Malom pozorištu "Duško Radović" na samom otvaranju Susreta. Otvaranju će prisustvovati Slobodan Marković (direktor Festivala) i Olivera Mudrinić, izvršna direktorka Festivala.

U okviru promocije knjiga, koja će biti održana 1. decembra od 17  časova u Malom pozorištu "Duško Radović", biće predstavljena sva izdanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu, uključujući i zajednička izdanja sa Pozorišnim muzejem Vojvodine, kao i časopis za lutkarsku umetnost „Niti“ u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine. Prisutnima će se obratiti direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu Slobodan Marković (glavni i odgovorni urednik), direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine Zoran Maksimović i Ljiljana Dinić, glavna urednica časopisa Niti.

Od 2006. Festival se pojavljuje kao izdavač prvih prevoda knjiga od velikog značaja za lutkarstvo i pozorišnu umetnost za decu. Tako su do sada u izdanju Festivala, tj. Otvorenog univerziteta Subotica (izvršni producent Festivala), objavljene tri knjige prof.dr Henrika Jurkovskog, danas najznačajnijeg imena u svetskoj nauci o lutkarstvu: "Metamorfoze pozorišta lutaka u XX veku" (2006); "Teorija lutkarstva" (2007); "Svet Edvarda Gordona Krega" (2008); a u saradnji sa Pozorišnim muzejem Vojvodine iz Novog Sada objavljene su "Moja profesija" (I i II deo) velikog ruskog lutkara Sergeja Obrascova (2009, 2011), "Umetnost lutkarske režije" istaknutog poljskog umetnika i teatrologa Vjeslava Hejnoa (2012), "Teorija lutkarstva II" Henrika Jurkovskog (2013), "Vera u lutku" značajnog slovenačkog reditelja u pozorištu lutaka i pedagoga Edija Majarona (2014), "Lutka u kulturi" Henrika Jurkovskog (2015), zbornici "Lutkarstvo u Srbiji – strategije za poboljšanje njegovog položaja" (2014), "Lutka i maska u srpskoj kulturi – od obrednog do pozorišnog čina" (2014), zbornici radova sa Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade održanih 2009, 2010, 2011, 2012, 2013. i 2014. pod nazivom "Pozorište za decu – umetnički fenomen" (2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015) i zbornik "Jurkovskom u čast" (2016). Takođe, u zajedničkom izdanju Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine objavljene su i foto-monografija Međunarodnog festivala pozorišta za decu – "Prvih 20 godina" (2013) i monografija o prvom pozorištu lutaka u Srbiji – "Pozorište lutaka u Novom Sadu – osnivanje" (2014).

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici festival je specifične fizionomije, u jednakoj meri okrenut opštoj i stručnoj javnosti, u nameri da, s jedne strane, pruži kvalitetne umetničke i kulturne sadržaje i aktivnosti za decu i mlade, a da, s druge, kroz teatrološke konferencije i izdavačku delatnost, u saradnji sa stručnjacima iz celog sveta, razvije platformu za podizanje kvaliteta i unapređenje pozorišne umetnosti za decu i lutkarstva, pre svega u Srbiji, ali i šire. 

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..