Prva premijera samostalne produkcije Madlenianuma u novoj sezoni je nacionalna opera SUTON, kompozitora Stevana Hristića, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Vesne Šouc. Premijera ovog značajnog dela domaćeg kompozitora zakazana je za 22.oktobar na Velikoj sceni Madlenianuma, a biće izvedena u okviru 48. BEMUS-a. Prva repriza opere SUTON na repertoaru Madlenianuma je 24. oktobra.

Naš rad na Hristićevoj operi Suton traje dve godine, za koje vreme je, u saradnji sa Muzikološkim društvom Srbije i zahvaljujući njima izvršen prepis i redakcija prepisa partiture ove opere bez čega ne bi bio moguć rad na njoj. Kako je ova opera u Beogradu, u Narodnom pozorištu izvedena poslednji put 1954. godine, od tada se izgubila partitura baletskog čina, tako da dva izvodjenja u SNP Novi Sad, 1994. i 2001. su bila bez baletskog čina.

Suton je kamerna opera, bez hora, uz to jednočinka i druga je izvedena na našoj sceni. Napisana je 1923.a izvedena 1925. godine (prva je Na uranku Biničkog).  Autor je tokom 1953.i 1954. dopisao, dokomponovao baletski čin od koga smo svih ovih godina imali samo snimak svite iz baleta na traci u Radio Beogradu.
Izvođenje u produkcije Opere I teatra Madlenianum je od nacionalnog značaja jer se radi o jednoj od najboljih srpskih opera uopšte, jednog od najistaknutijih kompozitora u vremenu posle Mokranjca. 

Sem toga, to je integralno izvođenje koje sadašnje generacije nisu imale priliku da vide i čuju.

Oko ovog projekta preplele su se sudbine i imena trojice akademika, Stevana Hristića, Iva Vojnovića čiji je Suton deo njegove Dubrovačke trilogije i Jovana Dučića čija je pesma „Snovi“  deo integralne partiture i poslužila je za jednu od vodećih arija. U tom smislu i iz tih razloga planira se, ajedno sa Muzikološkim društvom Srbije, simpozijum o stvaralaštvu sve trojice akademika. Verujemo da će to biti pod okriljem SANU.

Takodje, povodom izvodjenja, pored Programske knjižice, biće izdata posebna publikacija o ovoj operi kao i o Vojnoviću prevedena i na engleski jezik.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..