Na poziv festivala „Nušićijada“ koji se po sedmi put održava u Ivanjici, od 25. do 28 avgusta, a ove godine pod sloganom “Premošćavanja”, Plesni teatar Gospođe  izvešće predstavu: “Gospođe” 27. avgusta, sa početkom u 17 časova, na bini “Okruglo pa na ćoše”. Plesni teatar Gospođe nastao je 2013. godine, na inicijativu svog idejnog tvorca i osnivača, profesora Aleksandra Ilića. U prvoj godini svog postojanja predstavio se publici neobičnim delom nastalim na osnovu dugogodišnjeg promišljanja i pažljivog ispitivanja fenomena marginalizacije pojedinih društvenih grupa.

Autorski tim u ovom delu istražuje neminovne posledice protoka vremena - biološko starenje, ali istovremeno šalje i snažnu poruku da niko ne sme biti uskraćen u svom pravu na ispunjen život, stvaralaštvo, kreativnost, igru i radost, zbog životnog doba u kojem se nalazi.

Predstavu “ Gospođe“ po tekstu i u režiji Dare De Luka, koreografa Aleksandra Ilića, muziku Ivice Stjepanovića, scenografa Borisa Maksimovića, kostimografa Aleksandre Karović i inspicijenta Vesne Petrović, izvode sa neverovatnom stvaralačkom energijom: Teodora Sujić, Leposava Stanković, Radojka Mentović, Ljiljana Mladenović, Nada Ćulibrk, Nada Kecman, Mira Ivančević i Vesna Stipšić. Činjenica da protagonisti nemaju nikakvo prethodno scensko iskustvo, projekat Plesni teatar Gospođe izdvaja od mnogih drugih.

Predstava je gostovala na velikom broju festivala, a imala je i brojna izvođenja u raznim ustanovama; bolnicama, domovima za odrasla i stara lica, kazneno-popravnim zavodima. Nagrađena je velikim brojem pohvala, priznanja i zahvalnica, a 2015. godine je predložena za Nagradu grada Beograda.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda su prepoznali kvalitete projekta i pomogli idejno i umetnički opravadanu avanturu, verujući u uspeh ovog originalnog poduhvata. Pod pokroviteljstvom „Nušić fondacije“ Plesni teatar Gospođe predstaviće se na ovogodišnjoj „Nušićijadi“, a posle toga ploveći na brodu svojih iluzija u susret novim projektima, nastupiće u Banja Luci, gde se očekuje i premijera dokumentarnog filma Anite Panić o radu ovog teatra.

<<  Decembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..