Logopozoriste_1Saradnja između Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina (Mađarska), započeta maja tekuće godine kroz projekat CUL-TOUR u okviru IPA programa za prekograničnu saradnju Srbija-Mađarska (mera 2.2.2. Saradnja “Ljudi ljudima”), nastavljena je sa početkom nove pozorišne sezone u obe pogranične oblasti obuhvaćene Programom, odnosno pomenutim projektom (Severnobački okrug u Srbiji i županija Čongrad u Mađarskoj).

Tako je u okviru aktivnosti predviđenih projektom Dečije pozorište iz Subotice u oktobru odigralo pet predstava u Segedinu dok je Pozorište lutaka „Kever Bela” iz Segedina istog meseca izvelo četiri predstave za decu na teritoriji Srbije, od toga dve u Kanjiži i dve u Horgošu. Tokom novembra, Pozorište lutaka “Kever Bela” iz Segedina igraće kod nas još sedam puta: dva puta u Subotici (“Krčma kod radoznalog hrčka”, 7. novembra), tri u Senti (“Ivica i Marica”, 8. novembra) i dva puta u Čoki (“Krčma kod radoznalog hrčka”, 15. novembra).

Previđeno je da projekat traje trinaest meseci i u tom periodu obuhvati već održano, sedamnaesto (16-22. maja 2010), i predstojeće, osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (15-21. maja 2011), a u okviru njih reprizu subotičkog Festivala u Segedinu kao i gostovanja segedinskog Pozorišta u Srbiji. Pored toga i već pomenutih gostovanja ove jeseni, za početak iduće godine u planu su izložbe, okrugli stolovi i lutkarske radionice za decu i pozorišne stvaraoce.

Cilj projekta je podsticanje međuregionalne, ali i šire, međunarodne kulturne saradnje u oblasti pozorišnog stvaralaštva za decu, poboljšanje transkulturne cirkulacije umetničkih dela i interakcije među stanovnicima pogranične oblasti kako bi se produbio osećaj zajedništva, obogatili kulturni sadržaji i društveni život i stvorile nove mogućnosti razmene.

Nosilac projekta je Otvoreni univerzitet iz Subotice kao izvršni producent Međunarodnog festivala pozorišta za decu, dok je Pozorište lutaka “Kever Bela” partner sa mađarske strane. Ukupan budžet projekta je 89.800 evra.

Cul-tour_Kever_Bela_u_Kanjizi_oktobra_2010_044_

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..