Premijera  predstave Cirkusfere i Bitef teatra DEMAGOG je 27. decembra  u 20h - Predstava ’Demagog’ je susret savremenog plesača i savremenog cirkuskog izvođača, na skliskom terenu koji usvajamo kao neutralni ili podjednako pripadajući: Slepstik. Čovek sa ovčijom kožom i čovek sa vučijom kožom. Smicalice koje čine i koje im se čine, navode ih da se preoblače, menjaju, transformišu.


Snalaze se u zahtevnom svetu. Povremeno neko od njih popne se na stolicu i ispusti odgovarajuću onamatopeju kojim izražava svoje slaganje ili neslaganje.

 

Vuk strasno propagira kulturu jer njome pasivizira ovce.


Ovca propagira kulturu, stoički, apelujući na vuka da napusti svoju ćud.

 

Sada su vučja koža i ovčija koža prostirke. Jedan od izvođača drži ideološki govor, poziva na preuređenje odnosa. Zatim gledamo ilustraciju tog preuređenje i novih odnosa, izvedenu u slepstik maniru. Zatim drugi izvođač predlaže (nezadovoljan pređašnjim) novo rešenje, izlažući novu ideološku slepstik matricu.  I tako u nedogled.

 

Svi ti govori i propozicije, ili bar većina, nešto otkrivaju i nešto sakrivaju o svetu.

 

Tu je motiv za slepstik, motiv različitih interpretacija, zabune,skrivenih agendi. Cenzure i tabui, slobode i navike. Postupci izvođača koji se trude da ostvare svoj interes u okviru zadatog modela ponašanja, dovode do krize. Kriza je kondenzovani sukob interesa, destilat drame (tragedije), u našem slučaju obrađene kroz slepstik, ne da bi se po svaku cenu izazvao smeh, već da bi se otužnost demagogije (zabašurivanja totaliteta u ime partikularizacije opšteg) plastično predstavila.

 

Kroz slepilo za drugog, kroz viđenje drugog kao poluge, kao oruđa, pomaljaju se zbačene kože i svrbe.

Tu, na kori od banane, spuštenih panatalona, virimo jedan drugom u džep: koliko tu/tamo može da stane; može li da se prelije, kockica hleba ili mrvica sreće... Samo da onaj drugi poveruje u naše najbolje namere. Zamotuljak smeha se uklupčava, žvaćimo s razumevanjem otpletene mirisne kolačiće sudbine.


Učesnici, koautori: Dušan Murić, Milan Manić


Trajanje: 50-70 min

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..