Deseti, jubilarni, festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) u organizaciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti održaće se od 14. do 16. novembra u Domu omladine Beograda. Na festivalu će biti predstavljeni projekti studenata umetničkih akademija iz zemalja regiona i Evrope. Kao i prethodnih godina ulaz na sve programe je besplatan. O nastanku FIST-a, cilju projekta i koncepciji programa razgovarali smo sa organizatorima.


Festival internacionalnog studentskog teatra nastao je 2005. godine kao studentska inicijativa, a organizatori ističu da se za deset godina postojanja FIST-a dosta toga promenilo: „Pre svega promenili su se ljudi. Kroz festival i sam tim koji ga organizuje za ovih 10 godina prošao je veliki broj saradnika, mnogi od njih sada su afirmisani umetnici i vodeća imena kultrune scene, kod nas, ali i šire. Promenile su se i okolnosti u kojima se festival realizuje, pre svega to što je postao deo nastavnog programa, a tu su i različiti uticaji iz društvene i umetničke sredine“.


Studenti koji učestvuju u realizaciji festivala navode da su osnovna ideja i misija FIST-a stvaranje uslova za komunikaciju između mladih pozorišnih entuzijasta, razmenu znanja, iskustava i veština, kao i prikazivanje različitih pozorišnih studentskih praksi iz celog sveta: “Želimo da podstaknemo saradnju i povezivanje studenata iz stranih dramskih škola i studenata dramskih umetnosti iz Srbije. Naš cilj, pre svega, je da publici predstavimo drugačije pozorište - pozorište namenjeno mladima, stvarano od strane mladih”.


Ovogodišnji festival održaće se u Domu omladine Beograda, i time prvi put od osnivanja napušta svoj matični prostor - Fakultet dramskih umetnosti: „Ovim potezom želeli smo da poboljšamo prepoznatljivost i vidljivost, te u tom smislu očekujemo dalji rast festivala. Takođe, želeli smo da povodom jubileja napravimo neku vrstu iskoraka iz dosadašnje prakse, pa nam je ova saradnja sa institucijom koja proslavlja 50 godina rada i autentičnih programa, poslužila kao sjajan poligon za inovacije“.


FIST je specifičan po tome što je jedini pozorišni festival posvećen studentskom teatru. „Smatramo da je njegova uloga važna, jer prati, promoviše i prikazuje radove umetnika koji će u vrlo bliskoj budućnosti postati glavni akteri pozorišne scene. Publici želimo da ponudimo nove i drugačije umetničke prakse, pre svega zanimljiv program i predstave koje nemaju priliku da vide u postojećoj ponudi“, ističu organizatori.


Svake godine festival internacionalnog studentskog teatra posetiocima nudi novu temu, a ove godine tema festivala je suočavanje: “Ove godine želimo da se posvetimo problemima i pitanjima koja se tiču svih nas, s toga se kroz temu suočavanja bavimo umetničkim mehanizmima za rešavanje izazova i za dalje napredovanje u životu. Suočavamo se sa stvarnošću, prošlošću i budućnošću, sa strahovima, izazovima, predrasudama. Ideja je da se ovim putem progovori o onome što neretko ostavljamo po strani, a čin suočavanja tretira se pozitivno, kao jedan od najboljih mehanizama za rešavanje izazova i za dalje napredovanje u kreativnom radu i društvenom životu uopšte”.


Glavni program sastoji se od pet takmičarskih predstava iz Italije, BiH, Rusije, Hrvatske i Mađarske, a pored ovog na festivalu se nalaze i FIST EDU i FIST OPEN programi. “Glavni program obuhvata predstave inostranih akademija dramskih umetnosti koje su u procesu selekcije izabrane da se takmiče za neku od nagrada festivala, i koje svojim sadržajem daju odgovor na ponuđenu temu suočavanja. FIST EDU program treba da omogući informisanje i unapređivanje znanja o aktuelnim umetničkim temama na koje se Festival fokusira konceptom, kao i usavršavanje specifičnih umetničkih praksi. FIST OPEN je zadužen za muzički program tokom festivala koji će vam boravak na FIST-u činiti još prijatnijim, i koji će žurkama začiniti početak i kraj festivala. Pored takmičarskih predstava tu je i FIST produkcija, nastala u okviru festivala kao naš odgovor na ponuđenu temu. Sa FDU-a nam dolazi i nesvakidašnji projekat Srđana Karanovića - „Ne oklevaj! Improvizuj!“. Ovo nije predstava nastala po dramskom tekstu već je njen sadržaj zasnovan na nizu vežbi improvizacije.
Cilj ovakvog programa jeste da ponudi teme koje najviše interesuju i brinu savremenu omladinu, a tim FIST-a ove godine iznova naglašava da je upravo pozornica pravo mesto za pokretanje individualne i društvene promene”, kažu u FIST timu.
FIST je jedan od retkih festivala kog u potpunosti organizuju studenti. U organizaciji ističu da je u uslovima finansijske krize i problema u društvu i na kuturnoj sceni, organizovanje ovakvog festivala pravi izazov: „Već desetu godinu za redom uspevamo da održimo FIST, uprkos svim problemima i preprekama, zahvaljujući entuzijazmu, a zbog pomenutih neprilika, entuzijazam je, u našoj zemlji danas, najveći pokretač većine manifestacija i programa“.

Festival je 2007. godine uvršten u nastavni plan i program Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti i tako postao značajna platforma za sticanje znanja i iskustva velikog broja studenata koji učestvuju u njegovoj realizaciji. “Ovo je dosta uticalo i na dinamiku i organizaciju festivala, a njegova eduktavna uloga dala je dodatnu vrednost ovom projektu“, kažu u organizacionom timu FIST-a.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..