Milan Minja Subota, naš poznati kompozitor za decu, fotograf, autor i voditelj kultne televizijske emisije 'Muzički tobogan' (ali i mnogih drugih) i poznati bugarski književnik i pozorišni pisac Pančo Pančev, dobitnici su nagrade 'Mali princ' za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, odlučeno je na Sednici saveta Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koja je održana 12. novembra u Subotici.  


Nagrade će im biti dodeljene na predstojećem, 22. izdanju Festivala, koje će se u Subotici održati od 17. do 23. maja 2015. godine.

 

Na sednici, kojom je predsedavao proslavljeni pisac za decu Ljubivoje Ršumović, istaknuto je da su, uprkos znatno smanjenom budžetu (a zbog toga u određenoj meri i obimu programa), na ovogodišnjem 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu postignuti visoki umetnički dometi. Festival je okupio i ove godine veliki broj domaćih i inostranih umetnika, pozorišnih stručnjaka, ljubitelja pozorišta, dece i mladih, i svojim bogatim i raznovrsnim programima omogućio intenzivno povezivanje i razmenu profesionalnih znanja i iskustava, kao i uvođenje dece u svet umetnosti (pozorište, književnost, film), učenje o drugim, pre svega pozorišnim kulturama i prikazivanje sopstvenih ostvarenja i postignuća drugima. Tokom šest dana, Festival je ugostio umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola iz 18  zemalja, a u okviru takmičarskog programa izvedeno je 15 predstava iz 13 zemalja, žanrovski i stilski različitih, namenjenih publici uzrasta od 3 do 18 godina.

 

Programe 21. Međunarodnog festivala videlo je oko 20.000 posetilaca (15.000 u Srbiji i 5.000 u zemljama regiona u kojima je gostovala izložba '100 godina slovenačke lutkarske umetnosti'). Ulaz na sva dešavanja bio je besplatan, a posećenost izuzetno velika. Na Festivalu je boravilo oko 800 učesnika i gostiju iz 18 zemalja uključujući i zemlju domaćina Srbiju (Bugarska, Brazil, Crna Gora, Estonija, Gruzija, Hrvatska, Indija, Japan, Mađarska, Meksiko, Nigerija, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Ukrajina i Velika Britanija).

 

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..