U završetku letnjeg programa koncerti „na zidiću“, publika će na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda ovog vikenda imati priliku da čuje dva sjajna bend: TI i KRIŠKE / TI u petak 20. septembra a KRIŠKE u subotu 21. septembra. U slučaju kiše, koncerti će biti održani u Holu Doma omladine Beograda.

 

Bend TI, koji nastupa u petak, 20. septembra od 20h, predstavlja kombinaciju sjajnog dvoglasa i jednostavnih hipnotičkih tekstova. Ilija Duni (gitara, bas sintisajzer i vokal) i Trajče Nikolovski (elektronski bubanj i vokal) stoje iza ovog vanserjiski zanimljivog i kvalitetnog psihodeličnog pop benda.

 

“Trajče i ja smo se upoznali svirajući zajedno na džem sešnu u BIGZ-u, u leto 2012. godine. Ubrzo smo krenuli da vežbamo u mom stanu, gde i danas sviramo i snimamo. Devet meseci smo eksperimentisali sa opremom, a da je pritom samo nekoliko prijatelja znalo da vežbamo. Trebalo nam je vremena da postavimo bend na noge“, objašnjava početke ovog interesantnog dua, Ilija Duni.


Muzika koju izvode, privukla je pažnju publike u proleće 2013. godine. To je bilo pravo vreme za proboj ovog benda, jer je još uvek bilo vremena da se prijave i pojave na festivalima, kao što su Egzit i Belef. Posle toga su im se otvorila vrata i na prostoru bivše Jugoslavije.


“Svaki trenutak života je inspiracija, ako se tako posmatra. Ili, ako se kaže da je lepota u oku posmatrača, onda može da se kaže i da je inspiracija u oku umetnika“, na originalan način Ilija objašnjava na koji način stvaraju svoju muziku. Svi oni koji uživaju u njihovoj muzici, obradovaće se krajem novembra, kada se očekuje njihov album.


Drugačiji nastup i nezaboravan provod je ono što očekuje publiku na platou ispred Doma omladine, najavljuje Ilija Duni: „Pored nekoliko novih pesama, publika će imati priliku da čuje koncert koji ćemo sami ozvučiti. To je eksperiment koji smo prvi put sproveli u Pančevu, i pokazao se kao vrlo uspešan. Kada smo bili na turneji po Makedoniji, na tri koncerta nismo imali tonca, pa smo sami radili zvuk i shvatili da tako najbolje zvučimo.“


Dan nakon nastupa na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine, bend Ti nastupaće u Kragujevcu, u okviru akcije „Provetravanje“. Sledeći nastup u Beogradu, biće u novembru, sa belgijskim bendom Efterklang.



Zajedničko shvatanje muzike i originalnog zvuka koji se retko može čuti na domaćoj sceni bio je motiv osnivanja benda Kriške, koji će u subotu 21. septembra sa početkom u 20č, nastupiti na Platou Milana Mladenovića ispred DOB-a. Iako Dragan, Oliver, Ivan i Damjan nastupaju kao bend Kriške već tri godine, nije ih lako svrstati ni u jedan žanr. Njihova muzika je bliža bendovima sedamdesetih i prizvuku koji su tada nosili talasi kraut roka, no vejva i nojz scene andergraund bendova.


"Želeli smo da napravimo bend koji je suviše art za rok publiku, a suviše rok za art publiku. Kao, na primer, Birthday Party. Tako je sve počelo. Kasnije smo prihvatili više post-rok i pop uticaja. Uostalom, nismo muzički kritičari. Mi pravimo muziku. Neka je drugi definišu, ako već moraju”, kaže Damjan Babić, jedan od osnivača i članova benda.


Ime benda uvek nailazi na pozitivne reakcije, a priča koja stoji iza naziva Kriški jako je interesantna. "Naš bivši bubnjar Milan hteo je da smisli ime koje bi stranci lako izgovarali. Iskreno, mislimo da se stranci verovatno muče sa izgovorom, ali Kriške su zaista veoma slatko ime za bend”, objašnjava Damjan.


Na nedavno objavljenom albumu za Odlični Hrčak iz Zagreba, bend je pokušao da pruži publici dobro prepoznatljiv zvuk koga dugo nije bilo kod nas. Kroz snimanje albuma otisnuli su se u eksperimentisanje i dobili zvuk i energiju koja se razlikuje od onoga što se može čuti na njihovim koncertima.


"Mi smo energičan bend, i najčešće uspemo da to prenesemo na publiku. Život koji živimo, kultura koju upijamo, gradska buka, društvene i emotivne frustracije. Za nas je inspiracija koktel mnogih životnih prilika i neprilika“, ističe Damjan.


Na koncertu na zidiću, Kriške će se publici predstaviti u novom sastavu i sa nekoliko novih pesama. "Drago nam je što Dom omladine konačno 'izlazi' na ulicu! Ura!“, dodaje Damjan.


U narednoj godini, Kriške planiraju da izdaju još jedan album, za koji su preko leta snimili pet pesama, a na publici ostavljaju da proceni da li su i koliko napredovali.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..