Strahinja Beganović, član beogradskog alternativnog rok benda *Kill Me Laser*, predstaviće svoj samostalni projekat HETEM u petak, 26. jula na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine sa početkom u 21 čas. Iako ne postoji dugo na domaćoj muzičkoj sceni, istakao se svojim specifičnim zvukom i kombinovanjem žanrova.

 

"Projekat je posledica interesovanja i ljubavi prema muzici. Želeo sam da naučim nešto novo, u isto vreme bavljenje muzikom na ovaj način je
zadovoljavalo moje kreativne potrebe. Polako je muzika počela da se gomila u kompjuteru a to nekako nije dobro mesto za nju. Odlučio sam da je podelim kako bih i sam stekao jasniju sliku o tome kako komunicira sa ljudima", objašnjava *Beganović*.

 

U izvođenju svoje muzike koristi gitaru, analogni sintisajzer procesiran gitarskim pedalama i niz unapred produciranih lupova i semplova, što HETEM žanrovski dosta razlikuje od originalnog benda Kill Me Laser.

 

"Sam proces stvaranja muzike je potpuno drugačiji. Iz toga proizilazi i razlika u zvuku. Četiri osobe u prostoriji sa otpanjenim pojačalima će
stvoriti nešto drugačije u odnosu na pojedinca za svojim laptopom. Žanrovski muzika koju stvaram sam se kreće od ambijentalne elektronike preko zvuka koji je blizak sinth popu i tehnu. Jednostavno mi je zanimljivo da se krećem kroz žanrove. Razlikuje se i način izvođenja, naravno", ističe Beganović.

 

Publika će u petak na zidiću imati priliku da čuje muziku insirisanu ljudima, događajima i drugom muzikom. Delovi nastupa su unapred isplanirani dok su neki segmenti rezervisani za improvizaciju, eksperimentisanje i živu manipulaciju zvukom, zato Beganović vidi DOB kao pravo mesto za promociju ovakve vrste muzike.

 

"Ovom gradu je potrebno više takvih inicijativa. Ljudima koji stvaraju, i tu ne mislim samo na muziku, je neophodna podrška. DOB je institucija koja je tu za njih, tu da im pomogne. Voleo bih da u budućnosti DOB bude još aktivniji u pružanju pomoći i edukaciji omladine."

 

Svi koji žele da saznaju nešto više o HETEM-u pre koncerta, mogu da poslušaju muziku na soundcloud.com/hetem

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..