U subotu 29. juna u 20h u sali Guarnerius mecosopran Ana Jovanović će održati koncert. Klavirski saradnik: Tatjana Drobni. ANA JOVANOVIĆ  –  mecosopran, diplomirala je na FMU, odsek solo-pevanje, u klasi prof. Biserke Cvejić a post-diplomske studije je završila kod prof. Vere Vitkai - Kovač  na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

 

Osim brojnih resitala koje je održala širom naše zemlje i u inostranstvu, nastupila je sa svim našim značajnijim simfonijskim i kamernim sastavima. Kao solista sudelovala je u Medjunarodnoj koncertnoj sezoni Evropske radio difuzne unije (EBU), Koncertnoj seriji ''Atina-Beograd-Sofija'' kao i na koncertima u Grčkoj, Rusiji, Holandiji, Austriji, Bugarskoj, Rumuniji, Italiji, Makedoniji i Sloveniji sa orkestrima: Simfonijski orkestar Grčkog radija - ERT i državni simfonijski orkestri Atine i Soluna, filharmonije Burgasa i Vraca (Bugarska), Simfonijski orkestar RTV Ljubljana, Simfonijski orkestar Krasnojarska (Rusija), orkestar filharmonije Jaši ( Rumunija / Brukner i Verdi Revijem ),kamerni orkestar Amsterdama ( Holandija ) i Simfonijski orkestar RTS ( Italija / Verdi Rekvijem). Među dirigentima sa kojima je pevala treba pomenuti Antona Nanuta   (Slovenija), Mikisa Teodorakisa, Alkisa Baltasa, Joanisa Joanidisa i Bajrona Fidetzisa (Grčka), Milena Načeva i Ivana Tabakova(Bugarska), Ivana Špilera i Jurija Alijeva (Rusija), Franka Karačola (Italija), Vladimira Kranjčevića (Hrvatska) kao i naše Mladena Jagušta, Angela Šureva, Dejana Savića, Aleksandra Pavlovića i dr.


Nastupila je na više festivala: BEMUS, ''Mermer i zvuci'', NIMUS, Jugoslovenske horske svečanosti, NOMUS, Tribina muzike u Opatiji, Festival Prespes (Grčka), BELEF, Bijenalе kulture zemalja jugoistočne Evrope (KJUBES) kao i na koncertu Megaron musikis u Solunu kojim je otvoren ''Dimitrija'' festival. Kao dugogodišnji solista mešovitog hora RTS nastupala je na brojnim koncertima u zemlji i u inostranstvu. Snimala je za JRT, RTS, RTNS, RTV Priština i grčku ERT. Trenutno je stalno zaposlena kao prof. solo pevanja u muzičkoj školi ''Kosta Manojlović'' i na Akademiji lepih umetnosti.

 

Tatjana Drobni,  diplomirala je na FMU 1987. u klasi prof. Darinke Mihajlović i završila specijalističke studije iz oblasti kamerne muzike u klasi prof. Olivere Đurđević. Već tokom studija zapažena je njena sklonost ka kamernom muziciranju, a naročito ka saradnji sa solo pevačima. Zbog ovog afiniteta, na poslednjoj godini studija bila je angažovana kao student demonstrator na Katedri za solo pevanje u klasi prof. Biserke Cvejić. Dobitnik je nagrade iz fonda Radmile Đorđević, koja se dodeljuje perspektivnim mladim klavirskim saradnicima.


Kao klavirski saradnik nastupala je na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu (Češka republika i Austrija, Crna Gora, BiH). Tom prilikom ostvarila je kontakte i profesionalnu saradnju sa uglednim umetnicima iz naše zemlje, a takođe i Austrije, Velike Britanije, Češke republike, i to sa: Nikolasom Kleptonom  (Nicholas Clapton),  Oliverom Miljaković, Florijanom Kitom (Florian Kitt), Snezanom Stamenković, Draganom Jugović del Monako, Živojinom Ćirićem, Anom Jovanović, Aleksandrom Stamenković i drugima. Pokazala se, takodje i kao dragoceni saradnik u operskom studiju na FMU. Nakon dugogodišnjeg iskustva koje je stekla radeći u srednjoj muzičkoj školi, dobija stalno radno mesto na FMU kao viši umetnički saradnik. Duži niz godina je bila angažovana kao klavirski saradnik na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Ostvarila niz trajnih snimaka za radio i televiziju i učestvovala kao klavirski saradnik (i kao predavač) na kursevima i seminarima u zemlji i inostranstvu. Trenutno je na doktorskim studijama iz oblasti kamerne muzike.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..