Praočevi grungea Mudhoney napokon se vraćaju u Beograd u utorak, 17. septembra. Mesto održavanja ove izuzetne manifestacije je Dorćol Platz, a večer će otvoriti glasni holandski noiseri SØWT. Cena karte u pretprodaji za ovaj spektakl je 3300 dinara i mogu se kupiti putem Gigstix-a. Na ulazu će, ako ih ostane, koštati 3700 dinara. Papirne karte možete nabaviti u Katakombe Baru, Knez Miletina 45. Mini ex-yu turneju Mudhoney će započeti u Zagrebu 15. septembra, zatim u Rijeci dan kasnije, a sve to u organizaciji Hengtajma. “Dragi ljudi iz Srbije i Hrvatske, veoma smo srećni što smo na ovoj turneji s velikanima kao što su Mudhoney i jedva čekamo da dođemo u Beograd, Zagreb i Rijeku! Ponesite dobro raspoloženje, ali i čepiće za uši jer će biti veoma glasno, pa da se ne iznenadite. Vidimo se uskoro,” poručila je vesela ekipa iz benda SØWT. 

Mudhoney je jedan od onih bendova čiju biografiju treba poznavati kako bi se bolje shvatio kontekst jedne epohe. Osnivači benda Mark Arm i Steve Turner započinju svoj muzički put 1978. godine u predgrađu Seattlea sa „najgorim bendom ikad“, kako su ih opisali na lokalnom radiju. Ime Mr. Epp and the Calculations dali su po svojoj učiteljici matematike iz srednje škole. Počeci benda više su bili zezanje nego ozbiljna stvar, pa su prvi pravi nastup imali tek tri godine kasnije – članovi benda zapravo nisu znali da sviraju. Tada dolazimo do jednog od opštih popkulturnih momenata vezanih za Mudhoney – Mark Arm je, opisujući svoj tadašnji bend, prvi upotrebio reč grunge: „Mrzim Mr. Epp and the Calculations! Čist grunge! Čist šum! Čisto smeće!“. Ubrzo Arm i Turner ulaze u ozbiljniju fazu, pa 1984. godine osnivaju kultni Green River, bend čiji se prvi EP „Come on Down“ smatra prvim grunge izdanjem ikada. Zanimljivo je da su s njima u bendu bili i basista Jeff Ament i gitarista Stone Gossard, koji će par godina kasnije osnovati Pearl Jam. Iako su se Arm i Turner razišli zbog neslaganja u vezi sa zvukom Green Rivera, ponovo udružuju snage krajem 1987. godine i tada konačno nastaje Mudhoney, nazvan po istoimenom filmu specifičnog američkog reditelja Russa Meyera. Na basu im se tada pridružuje Matt Lukin, koji je upravo izašao iz kultnih Melvinsa. Za legendarni label Sub Pop ubrzo izdaju svoj debitantski EP „Superfuzz Bigmuff“, jedan od omiljenih albuma Kurta Cobaina. Njihov prvi singl „Touch Me I'm Sick“ doneo im je veliku popularnost u SAD-u. Sonic Youth ih ubrzo poziva na turneju po Velikoj Britaniji, dok 1989. godine izdaju svoj prvi album „Mudhoney“. Od tada su izdali još 10 zvaničnih albuma i zacementirali svoj kultni status na globalnom nivou. Pored Arma i Turnera, u bendu je i dalje jedan od osnivača, bubnjar Dan Peters, dok je na basu od 2001. godine Australijanac Guy Maddison.

SØWT je noise-pop bend osnovan u Ajndhovenu. Ova četvorka autsajdera kombinuje lične i emotivne tekstove sa gitarama pojačanim na maksimum. Njihova muzika lebdi na sanjivom, ali snažnom ritmu, stvarajući prelepu i istovremeno gorku zvučnu sliku koja pomaže ljudima da prebrode dan. Kao uzore navode Smashing Pumpkins, Nirvanu i Sonic Youth, a sarađuju sa Bobom de Vitom, producentom bendova poput Mudhoney i Radar Men From The Moon. Vredi im pružiti šansu.

SATNICA:

20:00 Vrata
20:30 SØWT
21:30 Mudhoney

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..