Mreža kulturnih stanica i Međunarodni festival KotorArt u saradnji sa Šangajskom međunarodnom kulturnom asocijacijom, pozivaju vas na koncerte klasične muzike na kojima će se predstaviti umetnici iz Kine. Koncerti će se održati u Kulturnoj stanici Eđšeg, u nedelju, 11. avgusta, odnosno, u sredu, 14. avgusta sa početkom u 20 časova. Prvi nastup zakazan je za nedelju, 11. avgust, na kojem će nastupiti umetnici Ai Vu, mecosopran, Žan-Mark Gužon, flauta i Filipa Netebom, klavir. Repertoar koncerta obuhvataće dela evropskih kompozitora poput Ravela, Sen Sansa, Pulanka, ali i kineskih stvaraoca Lua, Huanga, Vanga. 

Na drugom koncertu, u sredu, 14. avgusta od 20 časova, novosadskoj publici će se predstaviti mlada pijanistkinja Jutjen Jang. Na repertoaru će se naći dela Černija, Busonija, Šopena, Lista, Longa i Mokranjca.

Prijatelji koncerta su Šangajski muzički konzervatorijum, Šangajska muzička asocijacija i Shanghai Dongbao Cultural Operations.

**

Ai Vu, kinesko-francuska lirska sopranistkinja, studirala je kod renomiranih profesora, uključujući Ju Hongija, Čen Kilijana i Žou Kjaojana. Masterirala je na Konzervatorijumu u Šangaju i na Pariskom konzervatorijumu. U toku svoje karijere osvajala je brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima, ističući se u operi i baroknom žanru. Njen repertoar je izuzetno bogat i uključuje epohe baroka, klasicizma, romantizma i muzike XX veka.
Vu je nastupala u prestižnim teatrima širom Kine, Francuske i Nemačke, uključujući Lionsku Operu i Međunarodni festival vokalne muzike u Rajnsbergu. U Evropi je dobila izuzetne kritike za nastup u operi “Hansel i Gretel” u marseljskoj operi i operi Avinjona, kao i za ulogu u operi “Madam Butterfly” sa pariskim orkestrom. Gostujuća je profesorka pevanja na konzervatorijumu u Brestu, a takođe predaje i na Konzervatorijumu za muziku u Žejingu i Univerzitetu umetnosti u Guandžiju. Njeni doprinosi kinesko-francuskoj kulturnoj razmeni uključuju osnivanje pariskog umetničkog centra “Bize” i organizovanje kulturnih događaja poput festivala kinesko-francuske umjetnosti. Trenutno je predsednica Francuske međunarodne asocijacije za razmenu umetnika i domaćin Međunarodnog klavirskog takmičenja u Brestu.

Žan Mark Gujon, francuski flautista i pijanista izgradio je karijeru izvodeći široki repertoar - od barokne muzike, preko muzike romantizma, XX veka, džeza i roka. Sarađuje sa ansamblom Matheus, nastupajući u prestižnim koncertnim dvoranama širom sveta, uključujući Karnegi Hol i Rojal Albert Hol. Ostvario je zapaženu saradnju sa Filipom Žaruškim i Sesilijom Bartoli. Njegovi aranžmani i orkestracije izvođene su u Olimpiji u Parizu, na festivalima u Salcburgu, Monaku i Lucernu, Central Park festivalu, Teatru San Carlo u Napulju, Šangajskom festivalu i na drugim renomiranim festivalima širom sveta.

Filipa Netebom, klavir, studirala je kod vrsnih profesora širom sveta pre nego što je nastavila obrazovanje na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu i Školi muzike u Parizu. Posvećena savremenoj muzici, učestvovala je u brojnim francuskim i svetskim premijerama. Na zahtev kompozitora – poput Noela Lija, Mišela Merlea i Žaka Boagalesa, redovno je pozivana na programe savremene muzike, uključujući seriju Cantus Formus u Parizu. Privučena svetom umetničke pesme i opere još od studija u Holandiji, od 2007. godine posebno se fokusirala na francuske umetničke pesme. Česta je gostujuća korepetitorka na French Song Exchange u Vigmor holu (London – Pariz). Radila je kao korepetitorka u Ecole Normale u Parizu. Profesorka je od 2010. godine i šefica odeljenja od 2016. godine u Školi muzike i pozorišta Octave et Arpège u Parizu. Posvećena kamernoj muzici tokom cele svoje muzičke karijere, svirala je u brojnim formacijama sa solo pevačima, flautom, violinom, violom i violončelom. Među njenim snimcima su i kompletna dela za violinu i klavir Sezara Kjuija, s violinistkinjom Sofi Lemonije-Valez.

**

Jutian Jang je rođena 2007. godine a počela je da svira klavir sa četiri i po godine. Godine 2016. upisuje Srednju muzičku školu Konzervatorijuma u Šangaju u klasi profesora Vilijama Čena. Pobednica je XI Međunarodnog takmičenja Čajkovski za mlade muzičare i takmičenja u sklopu Međunarodnog Festivala klavira u Imoli (Italija). Do sada je nastupala sa Šangajskom filharmonijom i Orkestrom udruženja Šangajskog filharmonijskog društva. Stipendista je srednje muzičke škole Konzervatorijuma u Šangaju i nacionalnog programa obuke mladih pijanista “Yangtze River Piano”.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..