Asim Sarvan, istaknuti muzičar, autor i dugogodišnji muzički urednik u medijima, 30. maja u Klubu DOB predstavlja svoj prvi dupli album – „Šezdesete u mom Gradu“ i „Kamen po kamen“, koji je u jesen 2022. objavio Biblijski kulturni centar. Taj projekat je pomogao manastir Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta. U okviru ove večeri, koja nosi naziv “Srpska popularna muzika i njen identitet!?”, pored autora govoriće i Jovan Blagojević, dr teologije, direktor Biblijskog kulturnog centra, i  Aleksandar Saša Žikić, novinar, pisac i muzičar. Specijalni gost biće Arhimandrit Benedikt Jovanović.

“Ovaj dvostruki muzički album sugeriše: DA BI POSTOJALA KULTURA ŽIVLJENJA MORA POSTOJATI PRVO KULTURA STVARANJA. Dakle, ko stvara u skladu sa istinom, takvo će i stvaralaštvo njegovo biti, ispunjeno ljubavlju i radošću. Ovaj dvostruki album nosi VEDRINU i podsećanje na neophodnost povratka srpskom stvaralaštvu u oblasti popularne kulture, to je njegov najveći prioritet“ – ističe Asim Sarvan.

Asim Sarvan (1949), jedan od četvorice članova poznate beogradske muzičke grupe „S vremena na vreme“, sedamdesetih godina prošlog veka steka je solidnu popularnost širom bivše Jugoslavije.

Nakon sedam godina grupa se razilazi, a Asim Sarvan se opredeljuje za samostalan rad. Nastavlja saradnju sa Radio Beogradom – u okviru Dečje redakcije te Dramskog programa, gde radi kao muzički saradnik za različite radio-drame i druge forme. U okviru Muzičke produkcije Radio Beograda povremeno snima nove pesme, razvijajući tako sopstveni identitet.

Novembra 1993, posle četrnaest godina pauze, okuplja grupu „S vremena na vreme“ i vraća je na scenu velikim koncertom u Centru „Sava“. Grupa snima svoj poslednji studijski album “Posle kraja” (1995.) i priređuje koncerte, od kojih izdvaja koncert uživo u Studiju M u Novom Sadu.

Sarvan sarađuje sa radijskim Trećim programom, u redakciji Dramskog programa, kao i kroz svoje dokumentarne emisije u kojima istražuje tradiciju.

Od 1988. do 2000. godine zaposlen je u Radiju Jugoslavija, ali ubrzo prelazi na TV JU INFO kanal, gde se zadržava do stečaja ove kuće 2003, radeći za potrebe Redakcije za kulturu i muziku, ali je imao i sopstvene emisije, takođe iz oblasti kulture i umetnosti. Nastavlja da komponuje muziku za pozorište, a priprema i svoj samostalni album – „U potrazi za dobrim odgovorom“, koji je svojevrsno otkrivanje jednog novog doživljaja sveta što ga privodi duhovnosti, i u tome se oseća potpuno preporođenim.

Grupa „S vremena na vreme“ krajem dvadesetog veka spontano prestaje da snima, a Asim Sarvan se sve više posvećuje ličnom radu. Društvo prijatelja manastira Đurđevi stupovi u Rasu 2003. godine objavljuje album „U potrazi za dobrim odgovorom“, koji je našao publiku, pre svega, kod verujućih hrišćana, a Sarvanov rad u Dramskom programu Radio Beograda potpuno prožimaju duhovne teme.

Sa blagoslovom Mitropolita Amfilohija, 2007. godine sa prijateljima snima veoma značajan album – „Ajde Jano kuću da ne damo“. Uporedo je, po drugi put, krajem 2007. izabran za muzičkog urednika Radio Svetigore. I dalje komponuje za pozorište, a snima i di-vi-di „Molitve na jezeru“, u izdanju manstira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta.

Godine 2021, sa Arhimandritom Timotejem, igumanom manastira Vaznesenje (Ovčar) snima muzički album „U vreme ono“.

www.domomladine.org

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..