Muzički ciklus u Srbiji i Crnoj Gori - ArtLink u saradnji sa Ambasadom Brazila kroz koncerte i radionice predstavlja muziku dva najznačajnija brazilska kompozitora Karlosa Gomeša i Vila-Lobosa. Ciklus radionica i koncerata biće predstavljen u Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu i Crnoj Gori. Antonio Karlos Gomeš (Antônio Carlos Gomes, 1836-1896), je najistaknutiji brazilski kompozitor romantičnog perioda, jedini kompozitor koji nije bio iz Evrope, a bio je prihvaćen i uspešan kao operski kompozitor u Italiji, tokom „zlatnog doba opere“. Komponovao je opere u italijanskom stilu sa nacionalnim temama.

Heitor Vila-Lobos (Heitor Villa-Lobos, 1887-1959) brazilski kompozitor, dirigent, folklorista, učitelj, najveća muzička i javna ličnost u Brazilu, koja je na svaki mogući način doprinela razvoju brazilske muzičke kulture. Postao je poznat po sintezi stilskih karakteristika brazilske narodne i evropske akademske muzike.

Drugi ciklus radionica realizuje se u Kragujevcu u saradnji sa Muzičkom školom „Dr Miloje Milojević” 17. maja 2024. godine. Otvoren je poziv za zainteresovane učesnike na radionici koja će se održati 17. maja od 12 časova u prostorijama Muzičke škole.

Koncert mladih umetnika održaće se u petak 17. maja u 18 časova u Svečanoj Sali Prve kragujevačke gimnazije. Nastupiće ArtLink gudački ansambl mladih virtuoza i Luz Azul - Bossa Nova Jazz Trio. Na programu će biti dela Karlosa Gomeša, Vila-Lobosa i bosa-nova aranžmani. Ulaz je slobodan.
 
Prvi ciklus radionica je održan u aprilu u Novom Sadu saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada i Asocijacijom gitarista Vojvodine.

Nakon radionice i koncerta u Kragujevcu slede dva koncerta u Beogradu, na Beogradskoj tvrđavi na Platou kod Pobednika 21. juna i 7. septembra u naknadno najavljenom prostoru.

ArtLink poziva mlade umetnike soliste i ansamble da se prijave za radionice na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Prijava za radionice Kragujevcu su do 16. maja, u Beogradu do 1. juna za mlade umetnike, za soliste i ansamble. Najbolji izvođači biće pozvani da nastupe na XII ArtLink festivalu 2024.

Muzički ciklus BRAZILIJANA u Srbiji i Crnoj Gori održava se uz podršku Ambasade Brazila i u saradnji sa Kulturnim centrum Novog Sada, Grada Novog Sada, Asocijacijom gitarista Vojvodine, Muzičkom školom „Dr Miloje Milojević” iz Kragujevca, Beogradskom tvrđavom, muzičkim školama u Beogradu. Umetnički direktor je Jovanka Višekruna Janković.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..