U ponedeljak, 25. septembar 2023. godine u 20 časova, Ustanova kulture Gvarnerijus u saradnji sa Jurijem Revičem predstavlja koncert MARIAM  BATISTELI, sopran (Mariam Batistelli, Italija/Etiopija), Vladimir Stojnić, klavir u Sali Beogradske filharmonije. Međunarodno nagrađivani italijanski sopran Marijam Batisteli rođena je u Etiopiji. Uloga Paža u operi Rigoleto, u kojoj je nastupila zajedno sa Plasidom Domingom i Ruđerom Rajmondijem, pod dirigentskom palicom Zubina Mehte, vinula je u sam vrh svetske operske muzičke scene.

Tokom studija u Centru Perfeccionament Plácido Domingo (Operski studio Palau de les Arts’) u Valensiji, debitovala je u brojnim ulogama, od kojih se izdvajaju Muzičar u Pučinijevj operi „Manon Lesko”, Statira u Vivaldijevom „Krunisanju Darija” i Judita u “Juditi Pobednici” (dirigovao Federiko Maria Sardeli i režirao Davide Livermor).

Nakon Marijaminog uspeha sa Muzičarem u operi „Manon Lesko”, pozvana je da snimi ovu ulogu zajedno sa tenorom Andreom Bočelijem (pod dirigentskom palicom Plasida Dominga), a nastupala je i na prestižnom koncertu Belcanto pod dirigentskom palicom Gregorija Kundea. Marijam je takođe imala svetsku premijeru u Kraljevskoj operi Muskat „Opera!“, pevajući Euridiku (Stiven Merkurio / Dejvid Livermor).

Dobitnica glavne nagrade na Međunarodnom takmičenju „Marija Kalas” u Veroni i Međunarodnom takmičenju „Franca Mattiucci”, Marijam Batisteli je dobitnica i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju pevača „Ottavio Ziino” u Rimu. Nakon ovih trijumfa 2018. godine pozvana je da se pridruži Bečkoj državnoj operi, gde je ostala do leta 2020.godine. U Beču je debitovala kao Pamina (Kinder Zauberflöte), Pepeljuga (Pepeljuga / Alma Deutscher), Gretel (Hansel&Gretel / Humperdinck), Mizeta (La Boheme / Puccini), Đaneta (L’Elisir d’amore / Donizetti) i Barbarina (Le Nozze di Figaro / Mozart).

Nastupala je sa Bečkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom radija ORF, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Filharmonijom Monte Karlo, Praškom i Hamburškom filharmonijom, i sa dirigentima Bičkovim, Mehtom, Gergijevim, Tilemanom, Fišerom…

Tokom sezone 2019/20 vratila se u Kraljevsku operu Muskat (peva Mizetu u Boemima) u koprodukciji sa Operom Monte Karlo, sa nastupima u Beču i Monte Karlu, a debitovala je i sa Hamburškom državnom operom.

NAJNOVIJA IZVOĐENJA: “Musiques en fêtes” na letnjem festivalu Choregies d’Orange;  “La bohème” u Milanskoj Skali  (Teatro alla Scala Milan) ; Mocartov Rekvijem sa Londonskom filharmonijom; “La bohème” u Tulonskoj operi; Norina u Don Paskvaleu sa Operskom kućom Glajndeborn, Skarlatijeva Grizelda na Festivalu „Della Valle d’Itria”; Karmen u Operskoj kući San Karlo u Napoliju; “Stabat Mater” Pergolezija u Novari; Arijadna na Naksosu na Festivalu „Della Valle d’Itria”; “La bohème” u Monte Karlu i Hamburgu.

PREDSTOJEĆI PROJEKTI: “Ljubavni napitak” u Glajndeborn Operi; “La bohème” u  Bunka Kaikan u Tokju; Didona i Enej (Belinda) u operskoj kući “Teatro Comunale” u Bolonji; Mojsije u Egpitu (Amaltea) u Modeni i Pjaćenci.    

Na programu: G. Doniceti, V. Belini, Š. Guno, Đ. Pučini, Đ. Rosini, Dž. Geršvin
 
Karte su u prodaji na biletarnici Beogradske filharmonije po ceni od 500 dinara

Organizator koncerta: Ustanova kulture Gvarnerijus

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..