I ove godine u sredu, 10. maja, UК Parobrod slavi DIVLJAN DAN. U 17 časova prikazujemo film "Nebeska tema" Mladena Matičevića, zatim u 19h biće organizovana tribina "Odnesi me... novi talas i '80 filmska muzika Vlade Divljana" a na kraju u 21h je trebao da bude koncert benda (ne)normalni koji se otkazuje. Film “Nebeska tema” je dugometražni dokumentarnii film sa elementima igranog filma o velikanu naše muzike Vladi Divljanu. U njemu učestvuju najznačajniji autori sa ex-Yu prostora, koji su specijalno za ovu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije Vladinih pesama.

Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čini ovaj film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima.

U 19 časova - Tribina "Odnesi me... novi talas i '80 filmska muzika Vlade Divljana"

Moderator i autor: Vesna Vukajlović

Gosti:
Branko Rosić, pisac i novinar
Radivoje Raša Andrić, filmski reditelj
Igor Popović, grupa Džakarta
Zoran Vulović, grupa U Škripcu

Obeležavanjem rođendana Vlade Divljana sa velikom željom i divljenjem pokušavamo da što duže njegov rad i umetnost ostanu prisutni i ostave što dublji trag u novim generacijama. Teško je naći novi ugao, ne ponoviti činjenice o Vladinom stvaralaštvu i zaostavštini ali kao u "Stilskim vežbama" Кenoa, potrebno je naći što više svedoka i prijatelje koji će svoje uspomene ispričati, i tako dati novo viđenje Vladinog muzičkog delovanja i života.

Na tribini 10. maja ugostićemo aktere muzičke scene 80-tih: Branka Rosića koji je bio član Urbane gerile, Zorana Vulovića člana grupe U Škripcu, Igora Popovića člana grupe Džakarta.

Novi talas na kojem su zajedno sa Vladom svi oni plovili i ostavili neizbrisiv trag na YU rok sceni, nepresušna je tema kao i Beograd tog vremena koji je i u književnom , muzičkom i filmskom smislu blistao kao dragulj u kruni cele Evrope. I sada se citiraju uspesi naših reditelja spotova, originalni scenski izrazi i uticaji naših umetnika na čitav muzički izraz Evrope.

Vlada Divljan je svakako osoba koja je prerano otišla i čija dela iznova čitamo i slušamo. Ono o čemu se malo govorilo, ili nedovoljno je i značajni doprinos Vlade Divljana filmskoj muzici i srpskoj kinematografiji. O tome će nam govoriti Raša Andrić koji je sarađivao sa Vladom.

Očekujemo sve ljubitelje Idola i Vlade da se te večeri pridruže ovom događaju.

Ulaz je slobodan!

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..