U nastavku koncertnog serijala „Džez za DŽ“, u subotu 24. septembra od 13h, Dom omladine Beograda publici će predstaviti još jednog mladog i talentovanog džez muzičara, saksofonistu Filipa Sokača, koji će nastupiti sa svojim kvintetom. Filip Sokač je student je druge godine Odseka za džez i popularnu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Luke Ignjatovića. Već ima značajno muzičko iskustvo iza sebe, a ovom prilikom nastupa sa bendom u kojem su njegove kolege, jednako talentovani mladi džezeri: Lazar Šarenac – truba, Minja Mijušković – klavir, Milija Paunović – kontrabas i Časlav Šehović – bubnjevi.

Kako ste se zainteresovali za džez muziku i kako je došlo do odluke da se tokom školovanja posvetite baš ovom muzičkom pravcu? Ko su Vaši muzički uzori?

Filip Sokač: Svoje muzičko obrazovanje započeo sam izučavajući klasičan saksofon u MŠ „Josip Slavenski“. Pored klasične muzike, sa školskim duvačkim orkestrom imao sam priliku da upoznajem i druge muzičke pravce, ali i da nastupam na najrazličitijim mestima poput trgova, pozorišta, kulturnih centara… Tom prilikom došao sam u kontakt i sa džez muzikom. Zavoleo sam virtuoze kao što su Charlie Parker, Wayne Shorter, Baptiste Herbin…

Završili ste džez odsek SMŠ „Stanković“, a sada ste student Katedre za džez i popularnu muziku na FMU. Kakva su Vaša iskustva tokom dosadašnjeg školovanja na ovim istaknutim džez smerovima?

Filip Sokač: Velika je čast biti učenik najstarije muzičke ustanove u Srbiji MŠ „Stanković“, pogotovo ako ste u klasi velikog muzičara, kakv je prof. Nenad Petrović. Sada se, na moje veliko zadovoljstvo, usavršavam i dalje obrazujem na FMU, u klasi prof. Luke Ignjatovića. Profesori džez odseka obe ove institucije prenose na nas đake i studente svoje veliko znanje i internacionalno muzičko iskustvo.
Sa obe ove obrazovne institucije Dom omladine Beograda redovno sarađuje i predstavlja mlade talente kroz svoje  koncertne aktivnosti.

Jedna od njih je i program „Džez za DŽ“, u okviru kojeg ćete se predstaviti sa svojim kvintetom. Šta za Vas, kao muzičara na početku karijere, predstavlja prilika za ovaj nastup?

Filip Sokač: Imajući u vidu naše velike talente, kao i velika imena koja u ovoj instituciji nastupaju, koncert na Platou Milana Mladenovića svakom mladom muzičaru daje poseban motiv.
Na koncertu u subotu, 24. septembra u Domu omladine Beograda, sa svojim bendom izvešćete repertoar posvećen hard-bap eri džeza.

Šta je ono što vas je privuklo ovom pravcu i kakav program publika može da očekuje?

Filip Sokač: Ovaj pravac u džezu karakteriše jak ritam, emocija, prisustvo bluza i melodične teme, što je i bio glavni motiv našeg kvinteta za odabir ovakvog repertoara. Posetioci svakako mogu da očekuju dobru džez svirku i dobro druženje.

Već ste učestvovali na brojnim festivalima i sarađivali sa mnogim poznatim imenima domaće i strane džez scene.  Kakvi su planovi za skoriju budućnost – autorski album, dalje usavršavanje…?

Filip Sokač: Planiram što više nastupa sa svojim kolegama i prijateljima, jer je to upravo ono što obogaćuje muzičara. Velika mi je želja da izdam i autorski album, uz podršku i savete mog profesora Luke Ignjatovića. Voleo bih i da svoje muzičko obrazovanje upotpunim post-diplomskim studijama u inostranstvu.

Kao mlad i perspektivan umetnik, kako vidite budućnost džez scene na našim prostorima?

Filip Sokač: Uprkos svemu, smatram da dolazi do ekspanzije džez muzike na našim prostorima. Sve je više istinskih zaljubljenika u džez, pa verujem da će u budućnosti biti i više prostora za svirke kao i medijske podrške.


 

foto: Dusko Vukic

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..