Vasa Stajkić, bariton, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta, nastupiće u glavnoj ulozi u jedinstvenom muzičko - scenskom spektaklu "Karmina Burana", Karla Orfa, pred beogradskom publikom, u subotu, 3. septembra 2022. godine, u 20 časova, na Ušću. Ovo specijalno koncertno izdanje, Opera Srpskog narodnog pozorišta izvodi sa Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički", sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečijim horom, pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića.

„Karmina Burana" Karla Orfa (1895-1982), pisana za bariton solo, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora.

"Uloga baritona jeste najveća i najzahtevnija u kantati "Karmina Burana". Specifična je po velikom rasponu za solo bariton. Potreban je izuzetno specifičan glas, budući da zbog ekstremnih visina vrlo često mora da koristi falset - poseban način fonacije koji kod muškaraca zvuči kao oponašanje ženskog glasa.
"Karmina Burana", pisana na latinskom, staro-nemačkom i francuskom jeziku, deo je Orfovog triptiha, a ja sam izvodio dva od tri, "Karminu Katuli" i "Karminu Buranu" -  izjavio je Vasa Stajkić, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Tekst za ovo scensko delo Karl Orf našao je u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Izvođenje impozantnog Orfovog dela "Karmina Burana" na Ušću u Beogradu, organizuje Centar beogradskih festivala, u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Umetničkim ansamblom "Stanislav Binički".

Ulaz je slobodan.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..